Joran zoekt uitlevering naar VS

Joran van der Sloot wil uitgeleverd worden naar de Verenigde Staten. Dat heeft zijn advocaat Máximo Altez gezegd tegen een Peruaanse tv-zender. De strategie van Altez is nu om zo snel mogelijk een veroordeling in Peru tot stand te brengen voor de betrokkenheid van Van der Sloot bij de dood van de Peruaanse Stephany Flores in mei vorig jaar. Van der Sloot zou daarvoor een bekentenis afleggen in ruil voor een gunstige eis van de openbare aanklager. Daarna zou Peru in moeten gaan op een uitleveringsverzoek van de VS voor afpersing van de moeder van Natalee Holoway.

Van der Sloot denkt dat een federale cel in de VS comfortabeler is dan de Castro Castro-gevangenis in Lima, zo zei zijn advocaat.

Van der Sloot zal verder van de Chileense staat een schadevergoeding gaan eisen omdat bij zijn snelle uitlevering vorig jaar, van Chili aan Peru, zijn rechten zouden zijn geschonden. Tevens suggereerde zijn advocaat dat de familie Van der Sloot niet langer betaalt voor zijn rechtsbijstand. Die zou nu worden betaald door mensen die willen dat Van der Sloot eerlijk wordt berecht. Wie dat zijn wilde Altez niet zeggen.

De Amerikaanse advocaat van Van der Sloot heeft overleg gevoerd met de openbaar aanklager in de staat Alabama over een eventuele uitlevering.

Het Peruaanse Openbaar Ministerie zou volgens Altez 35 jaar cel tegen Van der Sloot willen eisen. Van der Sloot zou willen bekennen als die eis naar minder dan 20 jaar zou gaan.

Vervolgens zou de Peruaanse minister van Justitie akkoord moeten gaan met een uitleveringsverzoek van de VS.

‘Dat zou de Peruaanse staat veel geld schelen’, zei Altez, die wees op de kosten die een lang proces en een veilige detentie van Van der Sloot met zich mee zullen brengen.

Van der Sloot loopt wel het risico dat hij in de VS ook zal worden veroordeeld voor de verdwijning van Natalee Holloway in 2005 op Aruba. De Amerikanen willen hem zeker vervolgen voor afpersing van de moeder van Natalee. Hij zou geld hebben gevraagd in ruil voor valse informatie over haar rustplaats.

Volgens Altez zou Van der Sloot met goed gedrag en bij een straf van twintig jaar 60 maanden na vandaag in vrijheid kunnen worden gesteld, en naar de VS worden uitgeleverd.

Onlangs hebben Nederland en Peru een overeenkomst getekend die het mogelijk maakt dat Nedrlandse gedetineerden in Peru na verloop van tijd hun straf in Nederland kunnen uitzitten. Kennelijk wil Van der Sloot daarvan geen gebruik maken.