Vooronderzoek Zaak Van der Sloot afgesloten

Op een besloten zitting gisteren in de gevangenis Castro Castro in Lima heeft Joran van der Sloot zich voor het eerst rechtstreeks tot de rechter gewend. Volgens de advocaat van Stephany Flores deed hij dat in het Spaans. Van der Sloot is verdachte van de moord op de 21-jarige Stephany Flores, nu bijna 13 maanden geleden. De zitting duurde van 14.30 tot 18.00. Er werd eerst een video bekeken van een bewakingscamera van het stadsdeel Miraflores, die niets nieuws opleverde.

Vervolgens moest de vader van het vermoorde meisje een damesportemonnee identificeren die bij Van der Sloot was gevonden. Ricardo Flores zei na afloop te hebben getuigd dat hij er voor ‘95% zeker’ van was dat het om de portemonnee van zijn dochter ging.

Daarna zou de chauffeur moeten worden gehoord van de taxi waarmee Van der Sloot in de richting de Chileense grens is gevlucht. Maar omdat diens advocaat niet op tijd in de rechtszaal kon zijn is dat verhoor uitgesteld.

De advocaat van de familie Flores bepleitte de maximale straf voor roofmoord.

Het gerechtelijk vooronderzoek in de zaak Flores is nu afgesloten. De zaak is nu overgedaan aan de derde strafkamer van de rechtbank in Lima. Die zal nu een zittingsdatum moeten bepalen voor de openbare behandeling. Daar zal het Openbaar Ministerie bekend moeten maken wat de precieze aanklacht tegen Van der Sloot zal zijn: doodslag of moord.

Van der Sloot spreekt zelf redelijk Spaans. Hij weigerde het afgelopen jaar te spreken tegen de rechtbank omdat er geen tolk beschikbaar was. Volgens sommige berichten was de tolk die hem uiteindelijk ter beschikking kwam van onvoldoende kwaliteit.

Ricardo Flores zei het ‘respectvol’ van Van der Sloot te vinden dat deze zich in het Spaans wilde uitdrukken.  

Flores zei na afloop van de zitting aan Instituto Nacional Penitenciario (INPE) – die over alle strafinrichtingen in Peru de scepter zwaait – te hebben gevraagd de voorrechten die Van der Sloot in de gevangenis geniet in te trekken. Zo zou deze een snoepwinkeltje drijven en een vriendin mogen ontvangen.

Die vriendin zou een medewerker zijn van casino Atlantic City waar Van der Sloot Stephany Flores heeft leren kennen. De Peruaanse krant El Comercio heeft hierover bij het INPE geïnformeerd maar nog geen reactie gekregen.

Er is één Peraanse website die meldt dat de vriendin van Van der Sloot zwanger van hem zou zijn. Maar dat is verder niet bevestigd.