‘Joris Demmink nog steeds beveiligd’

Afscheidsfeesten van voormalig secretaris-generaal van Veiligheid en Justitie Joris Demmink hebben ruim 34.000 euro gekost. Dat blijkt uit documenten die zijn opgevraagd door het Algemeen Dagblad.

Premier cru

Demmink ging in oktober 2012 met pensioen. In het restaurant De Beukenhof in Oegstgeest dineerden op 25 oktober ongeveer dertig personen, op een afscheidsavond voor intimi. Ze dronken ook wat: onder meer flessen witte wijn (een Premier Cru uit de Bourgogne-streek Rully) à 57,50 euro. De bon beliep ruim 4.300 euro.

Tweede feestje was meer een staatsaangelegenheid, waar deels dezelfde intimi aanschoven, een weekje later in de Ridderzaal op het Binnenhof in Den Haag. Hier werden 1.142 glazen wijn gedronken, tegenover 244 non-alcoholische consumpties. De cateraar factureerde ruim 20.000 euro.

Demmink ging eerder ook al over de tong in verband met gepeperde declaraties bij het Rijk die deels gastronomische uitgaven betroffen. Tussen februari 2007 tot mei 2009 declareerde hij voor ruim 18.000 euro, waarvan 13.000 euro op waren gegaan aan eten en drinken.

Beveiliging

Uit documenten die het AD ter beschikking kreeg via de Wet Openbaarheid Bestuur blijkt ook dat de kosten voor de beveiliging van Joris Demmink sinds zijn pensionering in 2012 ruim 48.000 euro bedragen.

Uit de Wob-documenten valt ook op te maken dat Demmink door het ministerie vergoede juridische kosten (van tienduizenden euro’s) moet terugbetalen, als zou blijken dat hij schuldig is aan seksueel misbruik van kinderen. Een strafrechtelijk onderzoek naar vermeend misbruik van twee minderjarige Turkse jongens in de jaren negentig blijft mogelijk zonder dagvaarding voor de rechtbank omdat het Openbaar Ministerie geen bewijs zegt te hebben gevonden. Het gerechtshof in Arnhem besluit in februari of dat sepot terecht is.

Alle berichten over Joris Demmink.