Jos de G. in beeld door “werkwijze”

De 47-jarige Jos de G. ontkent iedere betrokkenheid bij de moord op Nicole van den Hurk (15) in 1995 in Eindhoven. Dat zei zijn advocaat Job Knoester donderdagmorgen tijdens de eerste pro formazitting in deze zaak. Verdachte De G. was niet aanwezig in de rechtbank in Den Bosch. De G. kwam bij justitie in beeld door zijn "werkwijze".

De Eindhovense Nicole van den Hurk (15) verdween in oktober 1995 toen ze van haar oma in Tongelre naar winkelcentrum Woensel fietste om er te gaan werken in een supermarkt. Zes weken later werd ze dood gevonden in de bosjes. Ze bleek te zijn verkracht en door geweld om het leven te zijn gebracht.

Arrestatie

In januari van dit jaar werd de 47-jarige Jos de G. aangehouden na een dna-match. De Helmonder is eerder al twee keer veroordeeld voor verkrachting en mishandeling van vrouwen. In 2001 werd hij in een zaak veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. Rond zijn aanhouding in de zaak van Nicole van den Hurk zou De G. bezig zijn met een resocialisatie traject.

Werkwijze

De officier van justitie zei donderdag in de rechtbank in Den Bosch dat de verdachte in beeld kwam door zijn "werkwijze". Hij zou slachtoffers op de fiets hebben besprongen en dat zou ook met Nicole zijn gebeurd. Daarop is zijn dna vergeleken met het aangetroffen dna bij Nicole. Dat leverde geen honderd procent bewijs op, maar wel een match. De G. heeft vooralsnog geen verklaring voor zijn dna in het aangetroffen sperma bij het slachtoffer. Datzelfde spermaspoor bevat ook dna van andere personen.

Onderzoek

Job Knoester, advocaat van De G., heeft donderdag in de rechtbank in Den Bosch een aantal onderzoekswensen gedaan. Hij wil onder meer nieuw onderzoek naar het dna-spoor, want dat zou van meerdere personen kunnen zijn. Ook wil hij enkele getuigen, waaronder familieleden van het slachtoffer, horen. Volgens Knoester is er te weinig bewijs in de richting van Jos de G. Hij wil dat zijn cliënt wordt vrijgelaten. De rechtbank heeft besloten de voorlopige hechtenis van De G. te verlengen.