Vrouw onthoofd om posting op web

In de Mexicaanse plaats Nuevo Laredo, aan de grens met Texas, is een medewerkster van een krant onthoofd door leden van drugskartel Los Zetas vanwege haar kritische postings op een netwerksite waar activiteiten van drugskartel worden aangegeven. Elders in Mexico is een video op het internet gezet van een executie van twee mannen met een kettingzaag.

  Het slachtoffer in Nuevo Laredo is Marisol Macias Castaneda, die werkte bij de lokale krant Primera Hora. Maar die krant vermeldt opvallend genoeg de moord niet prominent.

Op de chatsite Nuevo Laredo en Vivo is staan vooraan anonieme nummers van politie en krijgsmacht voor tips over georganiseerde misdaad.

Het lichaam van de vrouw was gescheiden van het hoofd en lag bij een monument langs een drukke weg. Bij het lichaam lag een vel papier met een boodschap, het hoofd was even verderop op een steen geplaatst. De boodschap was als volgt:

‘OK. Laredo en vivo en andere chatsites. Ik ben Laredo-Meisje [haar nickname op de chat]. Ik lig hier als gevolg van wat ik schrijf en wat julie schrijven. Voor hen die niet willen geloven wat er gebeurt als je belt met leger of marine.’ De boodschap in ondertekend door de ZZZ van de Zetas.  

Crimesite probeert de gevolgen van de drugsoorlog in Mexico in kaart te brengen. Het publiceren van gruwelijkheden door de drugskartels op het internet is deel van die oorlog. Maar Crimesite kiest ervoor niet alles te publiceren.

Op dit moment circuleert een bijzonder gruwelijke video van een onthoofding met een kettingzaag van twee veronderstelde leden van één van belangrijkste kartels, het Sinaloa-kartel, van de voortvluchtige “El Chapo” Guzman.

De executie-video’s verlopen vaak volgens een vast patroon. De slachtoffers worden ondervraagd door mannen in militaire kleding en moeten gedetailleerd vertellen voor welk kartel ze werken en wat hun functie was. Deze twee mannen zeiden alleen soms chauffeur te zijn geweest en verder als tipgever of uitkijkpost te hebben gefungeerd. Eén van hen kreeg voor het laatste klusje 21 dollar. De mannen zijn waarschijnlijk verdoofd.

Op de gezichten valt te lezen dat ze wel weten wat er gaat gebeuren, hun stemmen klinken dof en robotachtig. Daarna gaan de beulen te werk, niet aarzelend, maar juist met grote zekerheid, doelgericht. 

Hier meer over de achtergronden van de drugsoorlog in Mexico.