Jumbo-afperser ontkent

De 51-jarige Alex O., die ervan verdacht wordt de Jumbobomber te zijn, ontkent dat hij de dader is. Volgens zijn advocaat is het DNA bewijs te dun en vormen brieven en emails ook onvoldoende bewijs. Alex O. staat vanmiddag voor het eerst voor de rechter. Vorige jaar waren er drie incidenten met explosieven plus een bommelding, bij Jumbo-locaties in Groningen en Zwolle. De dader eiste ‘bitcoins’, niet traceerbaar digitaal geld.

 

 

Het eerste incident vond plaats op 9 mei 2015 bij de Jumbo aan de Wilhelminakade in Groningen. Daar werd een explosief aangetroffen, maar dat kwam niet tot ontploffing. Drie weken later werd een knal gehoord bij de Jumbo aan het Overwinningsplein in Groningen. Daar raakte een raam beschadigd door een explosief. Nog een week later werd een bommelding gedaan bij de Jumbo aan de Boumaboulevard in Groningen. De supermarkt werd ontruimd.

Kaart

Alex O. verstuurde meerdere keren berichten naar de politie of naar Jumbo. Zo stuurde hij ook een felicitatiekaart met hierin een explosieve stof naar een Jumbo-filiaal in Zwolle. Op 13 augustus werden delen van het onderzoeksdossier gepubliceerd. Het publiek werd gevraagd mee te rechercheren en deed dat met in totaal 641 reacties volop. Op dat moment dateerde het laatste contact met de dader van 29 juli. Vrijdagmiddag 9 oktober deed de dader een nieuwe poging tot afpersing.

Kookwekkers

Het rechercheteam kwam de verdachte op het spoor door onderzoek naar kookwekkers. Bij twee van de incidenten werden kookwekkers van het merk Leifheit gebruikt. Die werden verkocht bij de Blokker, waarna alle 170 mensen door de recherche bezocht die zo’n kookwekker hadden gekocht. Dertig mensen konden de kookwekker niet laten zien en werden aangemerkt als mogelijke verdachten. Eén van die dertig bleek Alex O. te zijn, die een stevig strafblad had. Hij had ondermeer 14 jaar gekregen voor een gewelddadige overval in de jaren negentig, waarbij een geldloper door zijn hoofd werd geschoten. Alex O. ging onder de tap en kwam onder observatie te staan. Ook enkele tips uit het publiek wezen in zijn richting.

Bewijs

De rechtzaak vandaag is een pro-forma zitting waarbij de feiten alleen globaal worden behandeld. Tijdens de zitting bleek dat Justitie veel bewijs tegen Alex O. heeft verzameld. DNA-sporen, emails en observaties. Verder werden er chemicaliën bij Alex O. aangetroffen, ondermeer zoutzuur, blondeercreme, en aceton. Het OM zegt nog twee maanden nodig te hebben om het onderzoek af te ronden en wil dat Alex O. gedurende die tijd in detentie blijft. Zijn advocaat, Tjalling van der Goot, eist onmiddelijke invrijheidsstelling. ‘Ik zit nu al 3,5 maand onschuldig vast. Ik heb geen explosieven gemaakt, ik ben de Jumbobomber niet’, zei de verdachte.

Zie ook:

Jumbo overvaller executeerde geldloper

Politie bekijkt ook andere bitcoinzaken

Verdacht pakketje: Jumbo in Rosmalen ontruimd

Bommenlegger Jumbo eist bedrag in bitcoins