In juni 1,5 miljoen euro gepakt op Schiphol

Afgelopen juni zijn op Schiphol verschillende passagiers gepakt met grote hoeveelheden cash. Zo werden een Colombiaanse moeder en haar zoon opgepakt. De 51-jarige vrouw had geldbollen met een waarde van bijna 100.000 euro geslikt. De zoon had een dubbele hoeveelheid in zijn maag: 200.000 euro. Zijn bollen moesten operatief worden verwijderd.

De twee zitten in voorlopige hechtenis.

Scheerschuim

Ook werden op de luchthaven twee vrouwen uit Litouwen aangehouden, in de leeftijd van 22 en 32 jaar. Zij hadden bijna 475.000 euro bij zich, verstopt in vier spuitbussen met scheerschuim (‘voor een zware baard’). De twee vrouwen waren op doorreis naar Ecuador en bekenden al eerder geld gesmokkeld te hebben naar Zuid-Amerika.

Pilotenpak

Verder werd een 43-jarige piloot van een Colombiaanse luchtvaartmaatschappij opgepakt. Hij had een koffer bij zich met daarin bijna €475.000, verstopt in een verborgen compartiment onder zijn pilotenpak. Hij zou dat voor iemand anders hebben vervoerd.

Rus en Nigeriaan

In dezelfde maand werden ook een Nigeriaan (92.000 euro) en een Rus (150.000 euro in zijn sokken) aangehouden. Beiden waren op doorreis.

De Douane, KMAR en FIOD doen gezamenlijk onderzoek naar geldkoeriers op Schiphol. Doel is om witwassen of het financieren van terroristische activiteiten tegen te gaan. Als een reiziger de EUbinnenkomt of verlaat met 10.000 euro of meer aan cash, dan moet deze hiervan aangifte doen bij de Douane.