Jurmaine B. niet langer in voorarrest wegens liquidaties

Na Dino Soerel en Donald Groen, zit ook Jurmaine B. niet langer in voorlopige hechtenis voor liquidaties. Het OM verdenkt hem van betrokkenheid bij de moorden op Willem Endstra (2004), crimineel John Mieremet (2005) en Hakki Yesilkagit (2006). Hij blijft wel vast zitten op verdenking van deelname aan een criminele organisatie.

Het gerechtshof in Amsterdam oordeelt dat de verdenkingen in de drie liquidatie-zaken te zwak zijn om hem daarvoor vast te houden. Het Openbaar Ministerie wilde 90 dagen extra hechtenis opleggen, maar het hof gaat daarin niet mee. Jurmaine B. werd op 9 oktober aangehouden. De recherche beschikt al sinds tien jaar over aanwijzingen dat een groep mannen van Turkse afkomst zich bezig zou houden met liquidaties, onder meer van Endstra en van John Mieremet. Daarbij kwam ook Jurmaine B. in beeld.

Donald Groen

Het is de zoveelste tegenvaller voor het OM in deze zaken. De Amsterdamse rechtbank schortte eerder al het voorarrest van Donald Groen op. Die werd in Spanje gearresteerd en overgeleverd naar Nederland, maar kwam na enkele weken weer vrij. Volgens justitie kent Groen een aantal mensen uit de Turkse groep. De vermeende schutter, Namik Abbasov overleed in de gevangenis. Hij noemde de naam van Donald Groen ten overstaan van een officier van justitie als opdrachtgever.

Özgür C.

In de zaak van de moord op John Mieremet (2005) werd ook Özgür C. gearresteerd. Hij wordt wel gevangen gezet, maar niet zoals het Openbaar Ministerie had gevorderd voor 90 dagen. De rechtbank vond 14 dagen genoeg. C. moet in hoger beroep terecht staan voor medeplegen van de moord op Endstra, de rechtbank sprak hem daarvan vrij.

Dino Soerel

De voor twee moorden tot levenslang veroordeelde Dino Soerel was ook aangehouden voor opdracht geven voor de moorden op Mieremet en Endstra. De hechtenis van Soerel in de zaak Endstra is geschorst, in de zaak Mieremet is Soerel niet in bewaring gesteld door de rechter-commissaris.