Benaouf A. blijft in voorarrest

Het voorarrest van Benaouf A. is donderdag met 90 dagen verlengd. Justitie heeft sterke aanwijzingen dat Benaouf A. opdrachtgever is van de liquidatie van Najeb Bouhbouh (foto) op 18 oktober 2012 in Antwerpen. A. en zijn advocaat betwisten dit maar de scenario’s die zij aandroegen bij het hof om A. in afwachting van zijn proces vrij te krijgen, vonden geen gehoor. 

 

 

Opmerkelijk relaas

Kort na de liquidatie stapte een uitbater van een frituur in het Belgische Turnhout met een opzienbarend verhaal naar de politie. Rond het tijdstip van de moord heeft hij vier Nederlands-Marokkaanse mannen bij zijn friettent gehad. Ze kwamen op hem nerveus over. Kort daarop renden ze richting fitnesscentrum Healthcity, niet ver van de snackbar vandaan. Later werd daar de vermoedelijke vluchtauto van de schutters gevonden. Deze mannen zouden heel goed de moord hebben kunnen plegen, vindt de advocaat van A..

Deze verklaring zou aansluiten met informatie van de mobiele telefoon van de Amsterdammer Youssef Lkhorf, die later ook geliquideerd is. Volgens advocaat van A., Sander Janssen past zo’n soort scenario beter bij bewijsstukken dan het scenario van justitie dat stelt dat A. in Antwerpen ter plaatse was en Bouhbouh heeft laten vermoorden. Janssen is boos omdat justitie niet zelf met deze voor A. ontlastende informatie kwam.

Afleidingsmanoeuvre

Volgens officier van justitie Hans Oppe is het allemaal iets te toevallig. In zijn ogen heeft A. het strafdossier afgewacht en daar zijn verklaring op aangepast. Ook omdat A. in eerdere stadia weinig spraakzaam bleek. ‘Je kunt zand opgooien en afleidingsmanoeuvres inzetten, maar ik zie geen onderbouwing’, zei Oppe. Ook vindt hij het scenario met de vier mannen ‘geen heel reëel scenario’.

De rechtbank ging daarin mee. 'Het betoog van de raadsman wordt voor een belangrijk deel bijeen gehouden door alternatieve scenario's. Wij hebben daar met belangstelling naar geluisterd, maar in deze stand van het onderzoek zijn die scenario's niet zo krachtig dat ze de ernstige bezwaren onderuit halen.' De rechtbank verlengde het voorarrest van Benaouf A. met 90 dagen.

Meer over de liquidatie van Bouhbouh.