Justitie biedt 6 jaar korting aan Limburgse kroongetuige

Het Openbaar Ministerie zal in de zaak van de moord op Tanja Gurskaja in Venlo tegen kroongetuige (en verdachte) Dennis W. geen twintig, maar veertien jaar cel eisen in ruil voor zijn verklaringen over de moord.

‘Geweten’

De Limburger schrijft dat de officier van justitie dit maandag heeft gezegd tijdens een regiezitting in de zaak voor de rechtbank in Maastricht. Justitie verdenkt W. en een man uit Letland ervan in 2012 Gurskaja te hebben doodgeschoten in opdracht van John B..

Met de 38-jarige W. uit Tegelen zijn volgens De Limburger ook afspraken gemaakt over een beschermingsprogramma, zowel tijdens zijn detentietijd als voor de tijd hij weer op vrije voeten zal zijn. Zijn advocaat Onno de Jong zei dat W. het zwijgen wilde doorbreken omdat ‘hij last kreeg van zijn geweten’.

Het slachtoffer was moeder van drie kinderen. Ze werd waarschijnlijk bij vergissing gedood. Volgens de kroongetuige was haar man Wilmo Rebel, zakenpartner van B. het eigenlijke doelwit.

De advocaat van W. vroeg de rechtbank om de inhoudelijke zittingen een van de beveiligde rechtbanken in Amsterdam-Osdorp of op Schiphol te houden. Ook wil hij dat W. onzichtbaar voor publiek en vermomd voor procesdeelnemers wordt gehoord.

‘Onrechtmatig’

John B. ontkent enige betrokkenheid bij de liquidatie van de naar zijn zeggen ‘ontzettend lieve, en intelligente’ Gurskaja.

Advocaten Geert-Jan Knoops en Marcel Heuvelmans betoogden maandag in de rechtbank dat de manier waarop de overeenkomst tussen het Openbaar Ministerie en de kroongetuige is gesloten onrechtmatig is geweest. De deal is afgelopen zomer na zeer korte onderhandeling tot stand gekomen. De advocaten willen onder meer de twee officieren van justitie die met Dennis W. hebben onderhandeld over de deal, laten horen. De rechtbank maakt in de loop van de volgende week haar beslissing bekend.

Zie ook:

Kroongetuige tegen verdachte moord Tanja Gurskaja

‘John B. regisseerde vergismoord op Tanja Gurskaja’

Moord Tanja: Limburger opnieuw aangehouden

Moordzaak Gurskaja uitgesteld tot 2016