Justitie: Brabantse crimineel achter aanslag op Bianca

Een officier van justitie van het parket in Oost-Brabant heeft tegen De Telegraaf gezegd dat Ossenaar Martien R. (48) achter de aanslag op Bianca van der H. zit. Dinsdag dient in Den Bosch het hoger beroep in de zaak over de mislukte aanslag op deze vrouw, in 2015 in Oss. Marco F. kreeg eerder van de rechtbank 12 jaar cel.

Opdrachtgevers

Martien R. is nooit gedagvaard voor betrokkenheid bij die aanslag. Het Openbaar Ministerie heeft in ieder geval een paar aanwijzingen tegen R..

F. probeerde volgens het OM meteen na de aanslag R. te bellen. Ook zat er dna van R. op een patroonhouder die was achtergelaten in de woning van Van der H. (36). R. is wel aangehouden en verhoord maar op vrije voeten gesteld.

Justitie zegt nu tegen De Telegraaf ‘voor de opdrachtgevers’ van meerdere Brabantse liquidaties te gaan. Welke andere dat zijn is onbekend.

De advocaat van Martien R. is Jan-Hein Kuijpers. Hij ontkent dat Martien R. de opdrachtgever is van de aanslag en er is volgens hem ook geen bewijs voor. Overigens heeft Martien R. zelf recent gezegd ernstig te worden bedreigd.

A73

Hans van Geenen

Woonwagenbewoner Martien R. en zijn neef Toon R. werden door het gerechtshof vrijgesproken van het opdracht geven voor de liquidatie van wiethandelaar Hans van Geenen op snelweg A73 in 2008. Bianca was de vriendin van Van Geenen, maar had in die periode ook een verhouding met Martien R. (gehad).

Volgens De Telegraaf beschikt het Openbaar Ministerie over aanwijzingen dat er in de loop der tijd vijf aanslagen op V an der H. of haar familie zijn gepleegd. Zo werd er twee keer brand gesticht bij de woning van een zus en was er een aanslag met een brandbom bij een vriend van Bianca. Ook is er in 2016 bij een partycentrum in Oss een vrouw levensgevaarlijk gewond geraakt bij een aanslag met een vuurwapen. Er zijn aanwijzingen dat die aanslag een vergissing was en eigenlijk voor Bianca van der H. was bedoeld, die daar ook aanwezig was.

Bianca van der H. was zelf een mede-verdachte in het onderzoek naar de ontvoeringszaak in Nunspeet, maar werd daarin vrijgesproken.