Justitie breidt onderzoek naar Demmink uit

Het Openbaar Ministerie heeft het strafonderzoek naar mogelijk sexueel misbruik van voormalig topambtenaar Joris Demmink uitgebreid. Aanleiding is informatie die tijdens de civiele zaak naar voren is gekomen. Dat bevestigt woordvoerder Wim de Bruin van het Landelijk Parket vanavond in KRO Brandpunt. “In de getuigenverhoren voor de rechter-commissaris is informatie naar voren gekomen die we nu verder gaan onderzoeken”. Video na de break.

 

Het onderzoek beperkt zich niet langer tot de aangiftes van twee Turkse mannen die zeggen door Demmink te zijn misbruikt. Ook andere aantijgingen, zoals klachten van chauffeurs over Demmink worden nu strafrechtelijk onderzocht. “Andere signalen van sexueel misbruik worden nu ook bekeken”, aldus De Bruin.

{mp3remote}http://www.nieuwsoverzicht.nl/DeBruinDemmink.mp3{/mp3remote}

In Brandpunt meldt het voormalig hoofd van de chauffeursdienst op het ministerie van Justitie, Tjeerd Postma, dat hij eerder deze week door de Rijksrecherche is gehoord. Postma heeft verklaard dat een chauffeur van Demmink tijdens een dienstrit uit Brussel getuige was van seksuele handelingen op de achterbank met een jongen die onderweg werd opgepikt.

Vertrouwelijk

In de tv-reportage, gemaakt door Crimesite-verslaggever Vincent Verweij en Aart Zeeman, wordt ook voor het eerst geciteerd uit het vertrouwelijke verslag van een gesprek dat Henk Krol in 2003 had met Demmink. Demmink bevestigt daarin dat hij een relatie had met een Tjechische porno-acteur. Hij vertelt verder dat de AIVD bij zijn benoeming tot secretaris-generaal ongebruikelijk lang onderzoek deed: “Normaal is zo’n onderzoek routine en duurt het een paar dagen. In mijn geval werden het vier lange maanden en zijn tientallen mensen gehoord”. De aantijgingen wegens sexueel misbruik noemt hij “indianenverhalen die worden rondgestrooid door mensen die homofoob zijn”.

 

KRO Brandpunt, vanavond 22:30u, Nederland 2.