Justitie denkt na over verbod MC’s

De nieuwe minister van Justitie Ard van der Steur bekijkt de mogelijkheid om de wet aan te passen om effectief tegen motorclubs te kunnen optreden of ze te verbieden. Van der Steur zei in Maastricht dat het misschien mogelijk is om civielrechtelijk tot een verbod te komen.

Martijn

De vereniging van pedoseksuelen Martijn is op die manier verboden. Van der Steur voegde er aan toe dat het wel tijd zal vergen om tot een wetswijziging te komen. Hij heeft de Limburgse politie inmiddels extra geld voor politie inzet toegezegd om de toenemende problemen rond MC’s aan te kunnen pakken. Van der Steur zei ook dat er verdere internationale afspraken worden gemaakt over de aanpak van motorclubs met de Belgische justitie en die van twee Duitse deelstaten.

Duitsland

De voorzitter van politiebond ACP Gerrit van de Kamp zei tegen de NOS dat er nieuwe wetgeving moet komen om overlast van motorbendes te kunnen aanpakken. Hij verwees naar Duitsland waar in sommige deelstaten bepaalde MC’s verboden zijn. Maar er wordt ook gewerkt met bestuurlijke dwang: ‘de Duitsers hebben ervoor gekozen om dat bestuurlijk te doen en allerlei eisen en voorwaarden te stellen. Dat maakt het daar bijna onmogelijk om motorgangs te hebben. Nederland zou daar goed naar moeten kijken om hetzelfde te doen’, aldus Van de Kamp tegen de NOS.