Justitie dreigt Okkie met gevangenis

Okkie Durham, die afgelopen week de diefstal van twee Van Gogh schilderijen bekende, heeft een aanmaning van het Centraal Justitieel Incasso Buro ontvangen. Als hij niet binnen vier weken een bedrag van 343.812,00 euro overmaakt, kan hij opnieuw in de gevangenis belanden. Durham praat donderdag met zijn advocaat over de kwestie.

Door Vincent Verweij

Okkie Durham veroorzaakte vorige week grote ophef met zijn bekentenis in een documentaire over de roof van twee wereldberoemde doeken uit het Amsterdamse Van Gogh Museum.

Mediahype

De documentaire bleef bepaald niet onopgemerkt en veroorzaakte een flinke mediahype. Alle kranten schreven over zijn bekentenis en Okkie werd uitgenodigd bij de twee best bekeken talkshows van Nederland, DWDD en Pauw. Ook de New York Times en de Britse Times plaatsten grote artikelen over de brutale roof. Columnisten en satirische programma’s rolden over Okkie heen.

Schadeloos

Okkie Durham vertelde in de documentaire dat het grootste deel van de schadevergoeding aan het museum, die onderdeel was van het veroordelend vonnis, nog open stond. Hij loste ruim 70.000 euro af op de schuld, maar door boeterentes liep het bedrag weer op tot ruim 343.000 euro. Omdat de schilderijen sinds vorige week terug in het museum zijn, meent Durham dat het museum nu schadeloos is. ‘Door alle publiciteit trekt het museum bovendien extra veel bezoekers die allemaal 15 euro entree betalen’, zegt Durham tegen Crimesite. Hij vind dan ook dat de schadevergoeding geschrapt moet worden.

Hechtenis

Justitie is het daar kennelijk niet mee eens. De afgelopen twee jaar heeft Durham geen acceptgiro’s meer ontvangen van het CJIB, maar gisteren plofte ineens een rekening van € 343.812,00 op zijn deurmat. Het bedrag moet uiterlijk 25 april op de rekening van Justitie staan, anders ‘kunt u worden aangehouden om vervangende hechtenis te ondergaan’, schrijft het CJIB.  Okkie’s mede-dader Henk B. koos er destijds voor om de schadevergoeding, die ook aan hem was opgelegd, niet te betalen en een jaar extra in de gevangenis te zitten. Dat lot hangt ook Durham nu boven het hoofd.

Reactie

Durham reageert strijdbaar op de nieuwste ontwikkelingen:

Ik laat me niet intimideren door deze aanmaning. Ik ga met mijn advocaat de schadevergoedingsmaatregel aanvechten en als we toch verliezen, ga ik een jaar zitten. Dan heb ik tijd genoeg om in de bajes mijn boek te schrijven en daar zullen heel wat mensen bij Justitie nog van gaan schrikken. Want ik heb nog een boel te vertellen. Het is nu mijn beurt.