Justitie eist 30 jaar voor Kruipruimtemoord

De officier van justitie heeft voor de rechtbank van Lelystad 30 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen Alex L. (37), de man die wordt verdacht van doodslag op zijn vriendin en moord op haar dochter. De twee werden in december dood werden aangetroffen in de kruipruimte van hun woning. 

In het gezin van Alex L., zijn vriendin Manon Pieters (41) en haar dochter Fleur (15) waren vaker ruzies. Op 12 december verdwenen de vrouwen ineens spoorloos. Een dag later werden zij in de kruipruimte gevonden, gewurgd, en Fleur bovendien verkracht. L. werd kort na de moorden opgepakt.

‘Geen opwelling’

Deskundigen stellen in de rechtszaal dat L. ten aanzien van het ombrengen van Fleur toerekeningsvatbaar was en veel tijd had om na te denken over zijn daden. Voor de moord op Manon is sprake van verminderde toerekeningsvatbaarheid vanwege zijn persoonlijkheidsstoornis. Deskundigen omschrijven L. als ‘angstig en egocentrisch’ en ‘weinig verantwoordelijk’ en spreken van een aanzienlijke kans op herhaling. Volgens de officier van justitie was er geen sprake van voorbedachte rade bij de moord op Manon. Bij Fleur trekt het Openbaar Ministerie een andere conclusie. ,,Alex heeft voldoende tijd gehad om zich te beraden. Dit was geen opwelling.” Alex L. kreeg zelf het laatste woord: ,,Ik wil graag zeggen dat het mij ontzettend spijt. Ik kan alleen boete doen. Dat wil ik doen en ik wil ook contact houden met iedereen dit zou willen voor vragen.” De rechter doet 26 juli uitspraak.

Foto: Alex L. ©Facebook