Justitie eist levenslang cel tegen Willem Holleeder

Vrijdagmiddag hebben de officieren van justitie Lars Stempher en Sabine Tammes in de beveiligde rechtbankbunker in Amsterdam-Osdorp levenslang cel geëist tegen Willem Holleeder (60). Volgens justitie is hij schuldig aan opdracht geven voor vijf moorden.

Criminele organisatie

Holleeder zou Cor van Hout (2003), Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006) in opdracht hebben laten vermoorden. Ook zou hij schuldig zijn aan opdracht geven voor doodslag op de metgezel van Cor van Hout in 2003 in Amstelveen, Robert ter Haak, en aan de uitlokking van de zware mishandeling van David Denneboom, in 2004 de metgezel van Endstra, en aan de uitlokking van de poging moord op John Mieremet in 2002, en deelname aan een criminele organisatie.

Geld

Volgens justitie was geld het motief dat Holleeder heeft gedreven. Na uitzitten van zijn straf in de Heineken-zaak wilde Holleeder volgens de officieren in de bovenwereld terecht komen met gebruikmaking van het Heineken losgeld. Vervolgens trok hij naar partijen die hem het sterkst leken en waar het meest geld viel te halen. Steeds nam hij dan afscheid van die partij, aldus justitie, om naar en nieuwe te stappen. Daarbij werden de moorden gepleegd. Dit is gebeurd met Van Hout, Endstra en Mieremet. Houtman en Van der Bijl vormden een gevaar voor Holleeder, volgens justitie, omdat ze met de politie praatten en bovendien bezig waren om hem uit de weg te ruimen.

Eigen belang

De officieren noemen hem een man die alleen denkt aan zijn eigen belang en die, als dat in gevaar komt, begin te schreeuwen en te dreigen.

Volgens hen bewijzen geluidsopnames (onder meer hiervan) en vele getuigenverklaringen dat Holleeder schuldig is aan het verordonneren van de moorden.

Holleeder was aanwezig op de zitting en hoorde het requisitoir aan. Vanaf volgende week komen zijn advocaten aan bod. Het vonnis van de rechtbank is in juli.