Justitie eist ruim 8 ton aan crimineel vermogen van rapper JoeyAK

Het Openbaar Ministerie wil 815.000 euro afpakken van de 25-jarige Amsterdamse gangsterrapper JoeyAK (Joël H.). Dat bedrag zou hij in 2018 en 2019 volgens berekeningen van de recherche aan ‘onverklaarbaar vermogen’ hebben gehad. Het Parool schrijft dat op 465.994 euro van zijn vermoede vermogen al conservatoir beslag is gelegd, omdat het geld verdiend zou zijn met criminele activiteiten.

JoeyAK zit volgens de opsporingsdiensten samen met leden van rapformatie Zone6 uit Amsterdam-Holendrecht diep in de georganiseerde misdaad. Het grootste deel van zijn geld zou hij hebben verdiend met cocaïnehandel.

De rapper zelf ontkent dat en zegt zijn geld verdiend te hebben met muziek en optredens. Iets dat overigens zeer twijfelachtig is, aangezien de hoeveelheid streams en het beperkte aantal optredens van JoeyAK niet stroken met de tonnen aan vermogen die hij verdiend zou hebben.

Nieuwe ontvoering

Joël H. werd begin oktober met acht anderen opgepakt door de politie op verdenking van betrokkenheid bij de ontvoering van een 27-jarige man. Die zou op 3 september in Amsterdam-Zuidoost in een bestelbusje zijn getrokken en enige tijd gegijzeld zijn geweest. Het slachtoffer wist na een worsteling te ontsnappen en deed aangifte. Volgens de politie wordt het groepje nog van andere misdrijven verdacht.

Celstraf

JoeyAK was toen ruim een half jaar op vrije voeten. Hij kwam in maart 2022 onder voorwaarden vrij, nadat hij eind 2020 tot drie jaar en vier maanden celstraf werd veroordeeld voor de ontvoering en mishandeling van een vrouw, die geld van hem zou hebben gestolen. De rapper werd eerder ook veroordeeld voor het witwassen van ongeveer 200.000 euro en wapenbezit.

H. staat ook gesignaleerd in Suriname voor een schietpartij bij een tankstation in het centrum van Paramaribo op 15 augustus 2022.