Justitie geeft fout in moordzaak Bonaire toe

Het Openbaar Ministerie op Binaire heeft toegegeven dat het onderzoek naar de waarschijnlijk onschuldig veroordeelde Kabes Melaan en Nozai Thomas (foto) onvolledig was. Dat meldt De Telegraaf. De twee zijn veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen voor een dubbele moord in 2005.

(Foto: Telegraaf.nl)

In juli van dat jaar vindt een visser op een afgelegen strand op Bonaire de lichamen van twee mannen die door het hoofd zijn geschoten. Het gaat om de horecamedewerker Lisandro Martis en zijn jongere broer, bouwvakker Wendell Martis. De familie Martis was in de maanden voor de moorden stelselmatig bedreigd door de crimineel Macho Wanga. Maar hij wijst Thomas en Melaan aan als daders.

Ondanks dat de twee een sluitend alibi hebben, worden ze in 2005 veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen. Kabes Melaan werd tot 24 jaar cel veroordeeld. Ontlastend bewijs lijkt door de advocaat-generaal voor de rechters te zijn weggehouden of door de officier van justitie onder het tapijt zijn geschoven.

De advocaat-generaal heeft nu voorgesteld om het hele onderzoek opnieuw te doen door Nederlandse rechercheurs en onder leiding van een Nederlandse officier van justitie.

‘Ik ben ontzettend blij, maar ik heb wel dubbele gevoelens’, verklaart Nozai Thomas voor de zitting van vrijdag tegenover De Telegraaf. ‘Enerzijds hoop ik dat er eindelijk gerechtigheid komt. Aan de andere kant realiseer ik me meer dan ooit dat mijn jeugd grotendeels verloren ging en dat ik elke dag in die cel doorbracht in de wetenschap dat ik het niet heb gedaan.’

Lees ook:

‘Dwaling op Bonaire, bizarre rol NL justitie’