Justitie heeft verdachte voor dodelijke aanslag Bijlmer

Voor de dodelijke aanslag in mei vorig jaar in Amsterdam-Zuidoost staat aanstaande dinsdag een 50-jarige verdachte voor de rechtbank in Amsterdam: Maikel A.. Hij is verdachte van het doodschieten van de 19-jarige Raymildo Landveld op 2 mei 2018 in de Krootstraat in Zuidoost.

Bestelbus

Bij de aanslag raakte een vriend van Landveld (29) zwaargewond. Volgens Het Parool blijkt A. in mei van dit jaar te zijn aangehouden. Dinsdag is er een pro forma-zitting waar de rechtbank alleen over de voorlopige hechtenis van A. zal beslissen en de zaak nog niet inhoudelijk zal behandelen.

Landveld werkte bij de gemeentereiniging maar was dakloos. Hij had op een parkeerterrein in Diemen een bestelbus meegenomen waar de sleutels nog inzaten. Hij wist waarschijnlijk niet dat er in een geheime bergplaats in de auto drugs zaten. Zijn bedoeling was om in de bus te slapen.

Beschoten

Toen hij met de Mercedes Vito op de avond van 2 mei door de Bijlmer reed is hij waarschijnlijk door A. of vrienden van A. gezien.Even na 23.00 is hij volgens justitie door A. beschoten in de Krootstraat toen hij met een vriend op een derde persoon wachtte. Landveld stierf even later op straat. Er stond 25.000 euro uit voor de gouden tip in de zaak.

Volgens Het Parool kreeg Raymildo’s oudere broer in november 2018 vijf jaar cel voor de granaataanslag in juli 2017 in Amsterdam-West op de auto van ex-Ajaxvoetballer Evander Sno. Op de rouwbijeenkomst voor Raymildo zou de broer een vrouw ernstig hebben bedreigd. Daarover loopt nog een strafzaak.