Verklaringen kroongetuige blijven in kluis

De verklaringen van Pascal H., die getuigde over Limburgse vastgoedfraude, blijven in de kluis. De rechtbank gaf in december opdracht om de verklaringen te openbaren omdat onduidelijk bleef of de verklaringen in de zaak tegen vastgoedhandelaar Joep J. werden gebruikt. Pascal H. dwong in eerder bij het Hof in Den Haag af dat de verklaringen in de kluis moeten blijven tot hij toestemming geeft dat ze mogen worden gebruikt en justitie heeft besloten zich daar aan te houden.

Justitie heeft altijd ontkend dat de verklaringen van H. in de zaak tegen J. zijn gebruikt, maar de verdediging twijfelt hieraan. Het OM wees donderdag in een zitting op de uitspraak van het Hof en verklaarde dat het onmogelijk is om de verklaringen openbaar te maken. Wel zou het mogelijk zijn om de rechter-commissaris de kluisverklaringen te laten inzien, zodat hij kan zien of er iets over Joep J. instaat. Ook is het mogelijk dat de officier van justitie van de Criminele Inlichtingen Eenheid als getuige wordt opgeroepen.

De verdediging van Joep J. vindt deze mogelijkheden niet genoeg. J.’s advocaat Theo Hiddema zegt dat hij zelf de verklaringen wil lezen en het niet ‘via via’ wil horen. ‘Bovendien heeft de rechtbank nu eenmaal dit bevel gegeven en dat kan nu niet weer ingetrokken worden.’

De rechtbank zal op vrijdag 25 januari beslissen of wordt afgezien van het bevel tot openbaar maken van de verklaringen. Ook kan worden besloten het OM niet-ontvankelijk te verklaren.

Het proces loopt sinds 2006 en is gericht op vastgoedfraude, wietteelt en witwassen. In deze zaak zijn op 134 panden in Maastricht beslag gelegd. Joep J. is de hoofdverdachte, onder tien andere verdachten zijn onder meer een notaris en een makelaar.

In de zaak spelen de verklaringen van Pascal H. een belangrijke rol. Hij legde in 2009 meerdere verklaringen af over de vastgoedfraude in Limburg, in ruil voor een beschermde status. Omdat het OM en H. het niet met elkaar eens konden worden over zijn beveiliging, kwam er geen deal tussen de getuige en het OM.

Lees ook:

Mislukte deal kroongetuige breekt justitie op

Politiebewaking voor kroongetuige

Advocaat Hiddema doet aangifte tegen getuige

Tienduizend euro boete advocaat Hiddema