Justitie in Thailand

Voor wie van plan is om de koude wintermaanden naar Thailand te gaan is het oppassen geblazen. Sinds de militairen er de macht hebben gegrepen  worden regels en wetten steeds strikter gehanteerd. Vooral belediging van het koningshuis wordt streng gestraft.

Een man moet binnenkort voor de rechter verschijnen omdat hij op internet een sarcastische opmerking had gemaakt over de hond van de koning. Hij riskeert 37 jaar gevangenisstraf.

De koninklijke hond in kwestie heet Tongdaeng, koosnaam Copper. Ze werd door de koning gered van de straat. Haar baasje, koning Bhumibol Adulyadej (88), publiceerde in 2002 een boek over de hond. Het werd een bestseller. Copper wordt in de inleiding van het boek beschreven als een respectvolle hond met goede manieren. “Ze zit altijd lager dan de koning.” Volgens sommigen een verwijzing van de koning naar zijn wens dat alle Thai zulke eigenschappen zouden hebben.

De man die Copper zou hebben beledigd,Thanakorn Siripaiboon, wordt ook verdacht van opruiing. Hoewel de verdenkingen tegen Thanakorn toch redelijk bizar zijn, vond er op de sociale media in Thailand nauwelijks discussie plaats. Waarschijnlijk vanwege de angst voor vervolging.

Vorige week werd ook bekend dat de Thaise justitie onderzoek doet naar uitlatingen van de Amerikaanse ambassadeur in Bangkok,Glyn T. Davies. Die zou tijdens een toespraak voor buitenlandse correspondenten de koning uitvoerig hebben geprezen, maar wel kritische kanttekeningen hebben geplaatst bij de lange gevangenisstraffen die de militaire rechtbanken opleggen voor majesteitsschennis.

Voor wie denkt dat het in de praktijk allemaal wel mee zal vallen met de straf voor Thanakorn: eerder deze week werd in Bangkok een vrouw veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf omdat ze op sociale media de monarchie zou hebben beledigd.  En dan werd haar straf nog gehalveerd, omdat ze schuld bekende. Eigenlijk had ze voor 14 jaar achter de tralies gemoeten.