Justitie krijgt miljoenen Bruinsma niet

De zeven miljoen euro die op een rekening in Zwitserland staan en zouden toebehoren aan de in 1991 doodgeschoten Klaas Bruinsma en diens vennoten krijgt het Nederlandse Openbaar Ministerie niet te pakken. Dat heeft Het Parool vrijdag bericht. Een speciaal team van het Openbaar Ministerie heeft in opdracht van minister Opstelten van Justitie informatie ingewonnen bij de Zwitserse autoriteiten. Dat gebeurde nadat in mei kamervragen waren gesteld naar aanleiding van berichten dat mogelijke erven Bruinsma het geld binnen zouden kunnen halen.

De zaak draait om geld dat Bruinsma c.s. in Hong Kong belegden in een bedrijf met de naam Helino. Helino leende geld aan bedrijven in Nederland en elders in Europa. De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (Fiod) beschouwde Helino als een onderneming waarin zwart geld van Bruinsma zat verstopt.

Twee jaar na de dood van Bruinsma begon de Fiod het “Halt-onderzoek” naar belastingfraude bij het porno-imperium van ‘Dikke Charles’ Geerts (waarvan advocaat en Bruinsma-advsieur John Engelsma ook aandeelhouder was) en naar de leningen uit Hongkong, met als hoofdverdachten Engelsma en Geerts. Zij en ex-bankdirecteur Gerard Cok kochten deze strafvervolging later af voor twaalf miljoen gulden. In dat Halt-onderzoek stuitte de Fiod uiteindelijk op een rekening in Basel. Op die rekening is 1995 beslag gelegd. Het onderzoek liept tot 1997.

Zwitserland is een eigen onderzoek naar deze rekening gestart en verdacht een zekere Lee Tat Wong van witwassen maar deze werd pas in 2006 aangeklaagd en in 2009 veroordeeld.

Dit jaar besloot de rechter in hoger beroep echter dat Wong ten onrechte was veroordeeld omdat de zaak al ten tijde van de dagvaarding in 2006 was verjaard. Dat betekent dat Wong weer toegang krijgt tot het geld. Mogelijk kunnen betrokkenen als Geerts of Engelsma daardoor via Wong in Hong Kong weer aanspraak maken op de gelden. Of dat gebeurt zal waarschijnlijk niet bekend worden.