Justitie looft 10.000 uit in cold case uit 1991 (VIDEO)

Justitie in Utrecht heeft 10.000 euro beloning uitgeloofd voor de tip die leidt tot oplossing van een cold case-zaak uit 1991. Op 13 maart van dat jaar werd jonkvrouw Ruud de Ranitz (53) in een split-level woning in Woerden vermoord.

Koord

De politie vond de vrouw in haar slaapkamer aangetroffen door, badend in het bloed. Ze was in een dekbed gewikkeld met een kussen over haar hoofd. Om haar hals zat een wit nylon koord. Mogelijk werd ze in haar slaap is verrast, aldus de politie. Ze was gekleed in haar nachtjapon. De gordijnen, die ze altijd openliet tot ze naar bed ging, waren gesloten. Naast haar bed lag haar wandelstok.

Uit sectie blijkt uit afweerverwondingen dat De Ranitz zich flink heeft verzet. Een klap op haar achterhoofd, waarschijnlijk toegebracht door één of meer slagen met een zwaar voorwerp, werd haar in combinatie met het koord om haar hals fataal.

Alle gaskranen waren opgedraaid en ook de pitten van het fornuis. Ook de elektrische oven stond aan.

Advocaat

Rudolphine Wilhelmine de Ranitz, ze werd Ruud genoemd, is een telg uit de adellijke familie De Ranitz. In 1991 woont de Ranitz in een woning aan de Zaan in Woerden. Ze woonde alleen. Na jaren als advocaat te hebben gewerkt was ze arbeidsongeschikt verklaard. Ze was nog wel voorzitter van het Wijkcentrum Molenvliet aan de Stromenlaan in Woerden.

Nieuweschans

Het weekend voor haar bracht ze door in de provincie Groningen, voor een kort bezoek aan de stad Groningen in een kuuroord in Nieuweschans. Tijdens haar afwezigheid paste een in Utrecht studerend nichtje samen met een vriendin op haar huis. De maanden daarvoor was er vaak ingebroken. Na terugkeer op maandag was ze tussen 21.30 en 23.00 in het wijkcentrum. Daarna is ze niet meer gezien tot ze woensdag gevonden is.

Geldcheques

De politie gaat uit van een uit de hand gelopen inbraak. In het halfjaar voorafgaand aan haar dood was er al vier keer bij De Ranitz ingebroken. Na de eerste inbraak besloot de Ranitz om in haar woonkamer een klein geldbedrag en geldcheques neer te leggen voor de inbrekers. Ze hoopte dat die daar dan genoegen mee zouden nemen en niet verder zouden zoeken. Eerder waren er betaalcheques buitgemaakt. Per cheque kon toen 300 gulden worden opgenomen. Er is rond die tijd in elk geval een betaalcheque verzilverd in Utrecht bij de V&D in Hoog Catharijne.

Een theorie van de politie is dat De Ranitz mogelijk zeer waardevolle Russische iconen in haar bezit had. Die waren niet haar woning te vinden, misschien zijn ze meegenomen.

Meerdere mensen

Waarschijnlijk is ze wakker geworden tijdens een vijfde inbraak en is dat op een fatale confrontatie is uitgelopen. Onlangs is het moordonderzoek heropend. De politie gaat er vanuit dat toentertijd meerdere mensen geweten hebben wat daar gebeurd is bij mevrouw De Ranitz. Misschien dat zij dat toen niet wilden vertellen uit loyaliteit naar bepaalde personen of uit angst. De politie vraagt hen nu om dat wel te doen.

De theorie dat het mogelijk om een terugkerende groep inbrekers zou gaan wordt ondersteund door de manier waarop de daders binnen zijn gekomen. Elke keer kwamen de dader of daders binnen via de balkondeuren.