Justitie looft beloning uit in zaak Amsterdamse schietpartij

Er zijn twee verdachten in beeld voor de schietpartij op de Australiëhavenweg in Amsterdam-West in 2015. Maar de recherche zegt de zaak nog niet op te kunnen lossen. Daarom looft de hoofdofficier van justitie in Amsterdam een beloning uit van 15.000 euro voor informatie.

Volgende keer

De recherche doet nog altijd onderzoek naar het schietincident, waarbij een toen 35-jarige man gewond raakte.

Op dinsdag 17 februari 2015 vertrok het slachtoffer om 23.00 van zijn werk bij het postsorteercntrum naar huis. Hij liep over de Australiëhavenweg. Uit camerabeelden wordt duidelijk dat hij is gevolgd door een man die kort daarvoor vanaf de passagierszijde uit een ouder model BMW is gestapt.

Het slachtoffer is meerdere keren beschoten. Hij werd onder meer in zijn arm geraakt maar overleefde de schietpartij, volgens de recherche door groot geluk. De man raakte deels arbeidsongeschikt en was zwaar getraumatiseerd. Hij was vooral angstig omdat hij de schutter voor het schieten tegen hem hoorde zeggen: ‘Voor de volgende keer’.

Verdachten

In het uitgebreide rechercheonderzoek in 2015 speelden de camerabeelden een belangrijke rol, ze werden  getoond in Opsporing Verzocht. De recherche concludeerde gaandeweg het onderzoek dat er sprake is geweest van een gerichte aanslag op het leven van het slachtoffer. Omdat het slachtoffer niet te linken is aan criminele activiteiten, vermoedt de politie dat er mogelijk een relationeel conflict aan ten grondslag ligt.

De recherche wist de bestuurder van de auto te achterhalen. Ook kregen rechercheurs informatie over een mogelijke schutter. Twee personen zijn destijds aangehouden en verhoord, waaronder de bestuurder van de auto. Zij zijn op vrije voeten, maar zijn nog wel verdachte.