Justitie: Marengo-verdachten wilden spyshop met bazooka beschieten

Volgens de officieren van justitie in het Marengo-proces heeft Ridouan Taghi opdracht gegeven om een Nieuwegeinse spyshop met een bazooka te beschieten. Dat plan zou hebben gespeeld een maand nadat een directeur van die spyshop, Ronald Bakker, in Huizen was doodgeschoten.

Door Wim van de Pol

In het Marengo-proces staan nu zeventien verdachten van lidmaatschap van een criminele organisatie terecht. Ze worden verdacht van zeker vijf moorden en meerdere pogingen van moorden.

De laatst aangehouden verdachte is Walid M.. Justitie verdenkt hem van het leveren van één van de wapens die gebruikt zijn bij de moord Samir Erraghib (op april 2016 in IJsselstein) en van het voorbereiden van een aanslag met een bazooka op de spyshop in Nieuwegein.

Baz

Justitie stelt dat uit ontcijferde pgp-gesprekken blijkt dat Ridouan T., en de broers Mao en Mario R. opdracht gaven de spyshop met een bazooka te beschieten en granaten naar binnen te gooien, een maand nadat spyshop-directeur Ronald Bakker was doodgeschoten, aldus de officier van justitie (nadat ‘de man is gaan slapen’, stond in een pgp-bericht).

Verdachten Arthur M. en Walid M. voerden in oktober met Mario R. pgp-gesprekken over de uitvoering hiervan, zei de officier. Walid M. stuurde volgens justitie aan Mario R. het volgende bericht:

Yo hoe gaat het sir is goed maar kunnen ze ons zeggen hoe die baz werkt 

Verdachte Arthur M. zou in pgp-berichten hebben geschreven dat de spyshop een rolluik had en dat daardoor schieten met een bazooka te weinig effect zou hebben:

(…) ik zeg t richt weinig schade aan bas met dat rolluik snap u En dan nog appeltje [handgranaat] gooien duurt te lang toch Of bas en appeltje?

Ook wordt in pgp-gesprekken het gebruik van een slijptol besproken om rolluiken open te krijgen.

M. en R. zijn in de nacht van 19 oktober aangehouden in Nieuwegein, na een achtervolging door de politie en een crash in een gestolen RS4 met gestolen kentekenplaten. Aan boord was een slijptol, en M. droeg een bivakmuts, maar er was geen bazooka. Op dat moment was er geen concrete verdenking voor een aanslag. De politie kon geen idee hebben dat de twee een aanslag op de spyshop zouden kunnen plegen. Nu is die verdenking er wel: uit de pgp-communicatie. Overigens crashte Arthur M. in januari 2017 ook, dat was met een gestolen BMW na een achtervolging door de politie een enkele ongelukken, tussen Diemen en Berverwijk.

Nabil B.

Door technische problemen met geluidsverbindingen in de rechtszaal kon kroongetuige Nabil B. donderdagochtend de zitting in zijn geheel afgescheiden ruimte wel horen, maar de rechtbank kon hem zien noch horen. De bedoeling is dat B. ’s middags wel aan het woord komt. Nabil B. heeft momenteel geen advocaat. Zijn vorige (anonieme) advocaat legde de verdediging neer. Daarvoor werd B..’s advocaat Derk Wiersum vermoord.

Zie voorgaande bericht:

Hoe een motoragent de groep Taghi informatie verschafte (UPDATE)