Justitie naarstig op zoek naar Kobus Lorsé

Kobus Lorsé, ook wel de Zigeunerkoning genoemd, is medio juli veroordeeld tot twaalf jaar cel voor doodslag op zijn schoonzoon, maar zit niet gedetineerd. Lorsé is onvindbaar voor justitie. Ook zijn advocaat Ed Manders weet niet waar hij is.

‘Hij ging vissen, heeft zijn dobber uitgegooid en is daarna niet meer gezien’ zegt de advocaat tegen Crimesite.

Longkanker

De 73-jarige Lorsé was niet aanwezig bij de uitspraak op 11 juli in de rechtbank van Breda. Hij is ernstig ziek; hij heeft longkanker. Zijn advocaat: ‘Die twaalf jaar is in feite levenslang.’

Plastic zeil

Vier jaar geleden werd het lichaam van John Wassink, de schoonzoon van Lorsé, gevonden in het Markkanaal in Breda. Het was verpakt in een blauw plastic zeil.  Onderzoek van de politie wees uit dat Wassink met het pistoolschoten om het leven was gebracht in zijn woonwagen bij zijn autobedrijf in Roosendaal.

Matras

Kobus Lorsé was op de nacht dat Wassink waarschijnlijk is gedood tot laat in de avond bij hem. Een kogel die achterbleef in de slaapkamer is afgeschoten door een vuurwapen dat op het terrein is gevonden. Daarop zat dna van Lorsé, aldus de rechtbank. Volgens advocaat Manders is niet duidelijk dat het vuurwapen is gebruikt om Wassink van het leven te beroven. Ook op een matras waar randen vanaf waren gezaagd zat dna van Lorsé.

Hennephandel

De verdachte heeft altijd ontkend. Het motief dat Lorsé zou hebben gehad voor de moord is nooit duidelijk geworden. Hij heeft gesuggereerd dat zijn schoonzoon mogelijk door rivalen in de hennephandel om het leven is gebracht.  Hij wijst de beschuldigende vinger in de richting van een zakenpartner van Wassink, die volgens hem ook verantwoordelijk is voor de verdwijning van de Belg Jelle Leemans, waar hij en Wassink drugszaken mee deden. In november 2014 zei hij in een groot interview aan Panorama: ‘Ik heb mijn schoonzoon niet vermoord’.

Twee jaar geleden kreeg de ernstig zieke Lorsé een kleine straf voor vuurwapenbezit.

Zie ook:

OM: dna-bewijs Kobus Lorsé niet bruikbaar

Lorsé niet gedagvaard voor moord Wassink

OM ziet dna-bewijs in moordzaak Wassink (UPDATE)

Dochter Kobus Lorsé aangehouden

Kobus Lorsé aangehouden voor moord Wassink