Justitie: Nieuw onderzoek naar dood Pantani

Justitie in Italië heeft laten weten de dood van wielrenner Marco Pantani opnieuw te gaan onderzoeken. Deze mededeling kwam na een post op internet van de moeder van Pantani over een eventueel nieuw onderzoek en een reconstructie van zijn ‘zelfmoord’ zaterdag in La Gazzetta dello Sport.

Cocaïne cocktail

In de reconstructie wordt gemeld dat er aanwijzingen zijn dat Pantani geen zelfmoord heeft gepleegd maar is vermoord. Hij zou geslagen zijn en onder dwang een cocaïne cocktail hebben moeten drinken in zijn hotelkamer in Rimini.

Een overdosis cocaïne staat genoteerd als officiële doodsoorzaak van Pantani, zijn familie heeft deze lezing altijd in twijfel getrokken.

Hoofdwond

Pantani zou zijn gevonden met een hoofdwond, de politie heeft nooit aan kunnen tonen hoe hij deze op heeft gelopen. Daarnaast zou hij voor zijn dood de politie meerdere malen hebben gewaarschuwd dat hij lastig werd gevallen.

Hij heeft zij mogelijke moordenaar zelf op zijn hotelkamer binnengelaten. De situatie is hierna uit de hand gelopen. Pantani heeft de receptie twee keer gealarmeerd en ook de politie twee keer ingeschakeld. Lichamelijke verwondingen zouden er op duiden dat hij mishandeld is waardoor hij makkelijker prooi zou zijn geworden.

Negen maanden

De familie Pantani heeft advocaat Antonio De Rensis ingeschakeld en hij heeft negen maanden onderzoek gedaan naar het dossier en is een reeks tegenstrijdigheden tegengekomen. Zo heeft de politie nooit onderzoek gedaan naar een halflege fles die op de politiefoto’s in het dossier te zien is. De mogelijkheid bestaat dat hier de cocktail in zat die Pantani fataal is geworden. In de kamer zijn nooit vingerafdrukken afgenomen. Ook werd de wielrenner in een plas bloed gevonden en vernielingen op de kamer kunnen wijzen op een worsteling.

Op basis van veel nieuwe feiten en verschillende tegenstrijdigheden heeft de officier van justitie de zaak heropend. ‘Het is onze plicht het onderzoek te heropenen. We bestuderen het materiaal dat Pantani's moeder ons geleverd heeft.’