Justitie-onderzoek Demmink is afgerond

Het strafrechtelijk onderzoek in Nederland naar de betrokkenheid van voormalig ambtenaar Joris Demmink bij verkrachting halverwege de jaren negentig van twee – destijds – minderjarige jongens in Turkije is afgerond. Dat heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie bekend gemaakt.

Turkije

De beslissing of hij ook voor de rechtbank zal worden gedagvaard volgt volgende maand. Inmiddels staat ook definitief vast dat Turkije niet zal meewerken aan rechtshulpverzoeken die er in de zaak zijn gedaan. Het OM begon in februari 2014 een strafrechtelijk onderzoek naar aanleiding van de uitspraak van het gerechtshof Den Bosch. Aan Turkije zijn meerdere rechtshulpverzoeken gedaan, waaronder het horen van de door het hof genoemde getuigen.

De Turkse autoriteiten hebben kortgeleden definitief laten weten geen uitvoering te geven aan de rechtshulpverzoeken van het OM en de rechter-commissaris. Op basis van de Turkse wetgeving zouden de onderzoekshandelingen niet kunnen worden uitgevoerd.

The jaar geleden

Op verzoek van het OM heeft ook de rechter-commissaris bij de rechtbank Den Haag  twee jaar geleden een onderzoek geopend. De rechter-commissaris heeft een uitvoerig onderzoek gedaan door getuigen te horen en documenten te laten onderzoeken. De rechter-commissaris en de officier van justitie zijn in 2014 en 2015 ook meerdere keren zelf naar Turkije geweest om de rechtshulpverzoeken toe te lichten.

Andere signalen

Tegelijkertijd met het strafrechtelijk onderzoek is een oriënterend feitenonderzoek ingesteld, waarbij alle signalen van seksueel misbruik door Demmink zijn onderzocht. Dit onderzoek is uitgevoerd door de rijksrecherche. Ook in dit onderzoek wordt een beslissing van het OM volgende maand verwacht.

Alle berichten over Joris Demmink.