Justitie probeert medicijn uit op moordverdachte

De verdachte van de moord op prostituee Mariyana Lenarova (43) in Groningen zal in opdracht van justitie experimenten ondergaan met het antidepressivum paroxetine. Dat schrijft het AD. Fokko F. (46) slikte het middel (ook wel Seroxat) in de periode dat hij de vrouw met messteken om het leven bracht.

Agressie

Seroxat is omstreden omdat het volgens onderzoekers kan leiden tot heftige agressie. Op initiatief van de advocaat van Fokko F., en met zijn instemming, gaan onderzoekers proeven doen in een klinische en gesloten omgeving. Hij wordt teruggebracht tot de dosering die hij indertijd slikte en dan worden er wijzigingen in de dosering aangebracht om vast stellen of hij ontregeld raakt.

Peeskamer

In januari 2013 werd Mariyana Lenarova, moeder van twee kinderen, in de Groningse binnenstad om het leven gebracht. In haar peeskamer kreeg ze van meerdere messteken. In de buurt werden twee grote vleesmessen gevonden. Vijf dagen na de moord is verdachte Fokko F. opgepakt. Hij zegt zich niets meer te herinneren van zijn bezoek aan de prostituee.

Behandeling

De advocaat hoopt dat uit het experiment zal blijken dat F. inderdaad vanuit het niets agressief kan worden van schommelingen in de dosering. Er is volgens hem geen andere verklaring voor de plotselinge geweldsuitbarsting. Als het verband wordt aangetoond zou de rechtbank kunnen besluiten F. geen straf op te leggen maar een gedwongen behandeling. Het experiment begint in juli. De rechtszaak volgt pas na de zomer.

Andere zaken

Seroxat speelt een rol in meerdere strafzaken. Ook Ids I. zou onder invloed van het middel hebben gehandeld, die zaak loopt bij de Hoge Raad. In de dubbele moordzaak in Baflo was de dader ook onder invloed van het middel. Uit onderzoek blijkt dat sommige mensen genetisch gevoeliger zijn voor het middel dan andere.