Justitie rolt criminele groep uit Utrecht op

Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt een criminele groep uit de regio Utrecht die zich bezig heeft gehouden met plofkraken, wiethandel en autodiefstal. Het gaat in totaal om vier verdachten. Twee mannen uit Nieuwegein, een man uit Vianen en een man uit Zeist.

Wietteelt

De twee verdachten uit Nieuwegein hebben zich volgens het OM beziggehouden met professionele wietteelt. Ze hebben hiervoor verschillende panden in en om Utrecht gebruikt.

Plofkraak

Een van de mannen uit Nieuwegein zou ook betrokken zijn geweest bij een plofkraak in Wezep. Daarbij werd in november 2012 zo’n 200.000 euro buitgemaakt. Na de kraak zijn er door de politie al twee personen aangehouden en is een groot deel van het geld teruggevonden.

In het verloop van het onderzoek is een groep criminelen opgepakt die door heel Nederland plofkraken heeft gepleegd. Het merendeel van de verdachten is al veroordeeld mar de man uit Nieuwegein moet nog voor de rechter verschijnen.

De man uit Vianen zou vorig jaar hebben geholpen bij een plofkraak in Beuningen. Ook zou hij een crimineel in Kanaleneiland hebben overvallen en beroofd. Daarnaast zou hij een partij wiet van hem hebben geript.

Gestolen paspoorten

Bij hun criminele activiteiten zouden de verdachten gebruik hebben gemaakt van dure en snelle wagens. De verdachte uit Zeist zou op dat gebied een sleutelrol hebben gespeeld. Hij zou volgens het OM in Duitsland onder andere een Audi RS4 hebben gestolen. Ook verkocht hij gestolen paspoorten en valse kentekenplaten. Het OM vermoedt dat hij ook enkele professionele inbraken op zijn naam heeft staan, waaronder een inbraak bij een juwelier in Purmerend.

Justitie beschouwt het viertal als een criminele organisatie. Dinsdag is er een regiezitting geweest bij de rechtbank. De inhoudelijke behandeling zal binnenkort starten.