Justitie start nieuw onderzoek Holleeder

Het Openbaar Ministerie bereid een aparte rechtszaak voor tegen Willem Holleeder. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de moorden op Cor van Hout, Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Fred Ros heeft in zijn verklaringen aangegeven dat Holleeder de opdrachtgever is van deze moorden. Op 10 september is een nieuw gerechtelijk vooronderzoek gestart naar Holleeder en deze moorden.

Door @Wim van de Pol

Donderdag aanstaande zal in de beveiligde rechtbank op Schiphol de getuigenverklaring van Fred Ros nader aan de orde gaan komen. De behandeling in hoger beroep van de Passage-zaak gaat dan door. Tot nu toe is duidelijk dat het Openbaar Ministerie de verklaringen van Ros wil gebruiken in de zaken tegen Dino Soerel, Ali A. Willem Holleeder en Jesse Remmers.

1993

De verklaringen van Ros zullen bepaalde beweringen van de andere kroongetuige Peter la Serpe over de moorden op onder meer Kees Houtman en Thomas van der Bijl versterken. Volgens een bron die Crimesite sprak lijken de twee verhalen elkaar links en rechts ook tegen te spreken. Anders dan Peter la Serpe zegt Fred Ros eigenlijk bijna niets te weten over de moorden uit 1993 waar sommige Passage-verdachten voor de rechtbank voor zijn veroordeeld, zoals de dubbele moord in Antwerpen, de dubbele moord bij de Oudekerkerplas en de moord bij het (huidige) Mercure-hotel in Amsterdam-Zuid.

Afgesplitst

Ros zou ook belastend kunnen verklaren over Dino Soerel (foto rechts) en Ali A. in de zaak de moord op de oud-voorzitter van Türkiyemspor Nedim Imaç (in 2007). Deze moorden zijn weliswaar ten laste gelegd in het Passage-proces als onderdeel van de verdenking van de criminele organisatie maar het ligt voor de hand dat deze zaken zullen worden afgesplitst in een apart proces. Ook al omdat er waarschijnlijk nu nog onbekende andere verdachten een rol zullen spelen. Soerel is door de rechtbank vrijgesproken.

Rechtbank

Volgens het Openbaar Ministerie heeft Ros ook nog belastende verklaringen afgelegd over andere moorden die buiten Passage vallen. Die verklaringen zou het Openbaar Ministerie nog niet hoeven over te leggen aan de verdediging. Delen uit de verklaringen van Peter la Serpe hielden de officieren van justitie voor de rechtbank lange tijd achter, bijvoorbeeld elementen over Willem Holleeder. Advocaat Jan-Hein Kuijpers, die de tot levenslang veroordeelde „Moppie” Rasnabe bijstaat, vindt eigenlijk dat de zaak moet worden terugverwezen naar de rechtbank. ’Er is nu al een instantie gemist die de zaken feitelijk moet beoordelen’, zegt Kuijpers, 'Ik vind in ieder geval dat nu snel alle verklaringen van Ros moeten worden overlegd zodat we ook meteen weten waar we precies aan toe zijn en de tijd kunnen nemen om de zaken te beoordelen.’