Justitie start onderzoek belagen Haagse agenten (UPDATE)

Justitie in Den Haag start een strafrechtelijk onderzoek naar het bekogelen van agenten tijdens de jaarwisseling. In tegenstelling tot eerdere berichten van de politie gebeurde dat niet terwijl die een zwaargewonde collega bijstonden.

Parate peloton

Tijdens de hulpverlening aan de agent die betrokken was bij een aanrijding in Den Haag werd een ruime plaats delict afgezet. Terwijl het parate peloton bij het afzetlint stond (op ruime afstand van het incident zelf) om te voorkomen dat mensen de plaats delict zouden betreden, werden zij bekogeld met stenen en vuurwerk. Het parate peloton heeft, uit zelfbescherming, de helmen en schilden gepakt maar er is geen ME-charge uitgevoerd. Er kon worden voorkomen dat de agenten en het ambulancepersoneel, die hulp verleenden aan de zwaargewonde agent, gehinderd werden in hun werk.

Minder ernstig

Het aantal geweldsincidenten tijdens de jaarwisseling tegen politie en werknemers met een publieke taak is toegenomen. Fysiek geweld nam gemiddeld af, maar verbaal geweld steeg. De politie moest veel vaker brandweer en ambulance assisteren.

Dat blijkt uit cijfers die de politie zondagavond heeft vrijgegeven. Er werd dit jaar in totaal 79 keer geweld gebruikt tegen agenten (vorig jaar was dat 59 keer) en ook het aantal incidenten tegen medewerkers met een publieke taak, zoals brandweerlieden, BOA’s van de gemeenten, ambulancepersoneel en beveiligers nam toe. Het aantal incidenten lag 6% lager dan vorig jaar en waren gemiddeld genomen minder ernstig van aard.

Brandweerinzet

Afgelopen oud en nieuw was zijn 7.114 incidenten geregistreerd, vorig jaar was dat 7.558. Er was een kleine afname in ernstige incidenten, maar een toename in lichte incidenten. Het aantal incidenten waarbij sprake was van hulpverlening aan instanties steeg. De assistentie bij brandweerinzet verdubbelde. Henk van Essen:

Het is onaanvaardbaar dat hulpverleners ieder jaar weer worden belemmerd bij hun werk. Deze mensen zijn er voor ieders veiligheid. Die hoor je met rust te laten. Ik vind het te bizar voor woorden dat je er blijkbaar genoegen in schept om brandweerlieden of andere hulpverleners te beletten andere mensen te helpen.

Stenen

Er zijn iets meer mensen aangehouden dan vorig jaar. In 2015 waren dat 482 personen, dit jaar waren het er 492. Eén politiemedewerker raakte zwaargewond bij een aanrijding in Den Haag. Deze agent ligt nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis.

De genoemde cijfers hebben betrekking op de periode van middernacht 31 december 2016 tot en met 1 januari 2017 08.00. Op Nieuwjaarsdag was er nog een serie incidenten. Zo werden in Heerhugowaard en Volendam agenten mishandeld terwijl in Arnhem een automobilist inreed op agenten.