Justitie toont in rechtszaal beelden van Taghi en zijn advocaat

Tijdens een voorbereidende zitting in de zaak tegen de voormalige advocaat Youssef Taghi, de neef van Ridouan Taghi, hebben de officieren van justitie aan de rechtbank in Amsterdam videobeelden getoond van de communicatie tussen de twee in de advocatenkamer van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Youssef Taghi wordt ervan verdacht een ontsnapping te hebben helpen voorbereiden en daarbij misbruik te hebben gemaakt van zijn privéleges als advocaat.

‘Showproces’

Volgens zijn advocaat Yassine Bouchikhi heeft zijn cliënt er vanwege de vertoning van de beelden vanaf gezien de zitting bij te wonen omdat hij geen zin heeft in ‘een showproces’. Het Openbaar Ministerie had de verdediging van het vertonen van de beelden niet op de hoogte gebracht, dat heeft de rechtbank gedaan.

Ridouan Taghi heeft eerder geweigerd als getuige in de zaak een verklaring af te leggen, maar wel via zijn advocaat ontkend gewelddadige ontsnappingsplannen te hebben gemaakt. Youssef Taghi heeft enkele korte verklaringen afgelegd en gezegd bang te zijn om te spreken.

Communicatie tussen advocaten en verdachten mag niet worden opgenomen door de politie. Dat is wel gebeurd nadat er bij het Openbaar Ministerie op grond van binnengekomen informatie een ernstige verdenking tegen Youssef Taghi was gerezen.

Taghi bezocht zijn neef 22 keer in de EBI. De gesprekken duurden soms meerdere uren, sommige dagen kwam de advocaat twee keer langs.

Ruit

Op de heimelijk gemaakte beelden zijn zowel Ridouan Taghi als de advocaat te zien, en er zijn ook gespreksfragmenten te horen. De twee houden onder meer briefjes voor de ruit waardoor ze gescheiden zijn, en ze maken gebaren naar elkaar. Ook houdt Youssef Taghi zijn iPad tegen de ruit waarna Ridouan Taghi aantekeningen maakt in een notitieblok. Eerder lekten al fragmenten van de inhoud van communicatie tussen de twee uit.

Het Openbaar Ministerie had voor vandaag een selectie van het beschikbare beeld en geluid gemaakt. De advocaten van Youssef Taghi zijn Haroon Raza en Yassine Bouchikhi. Zij vroegen aan de rechtbank om alle beelden te vertonen om zo de hele context aan de verdediging en de rechtbank te kunnen laten zien. De rechtbank was het daarmee eens, dat zal op een andere dag gebeuren.

De advocaten vroegen ook een schorsing van een week voor Youssef Taghi, om zijn pasgeboren kind te kunnen zien en de beelden geheel te kunnen bekijken. De rechtbank wees dat verzoek af omdat de beschuldigingen ernstig zijn en er voldoende aanwijzingen tegen Taghi zijn.

Het ministerie van Justitie stopte recent een e-mailservice voor gedetineerden omdat (onder meer) Ridouan Taghi daarvan misbruik zou maken, en ongecontroleerd zou kunnen e-mailen. Zijn advocaat is er stellig over dat de e-mails van haar cliënt juist wel allemaal werden gecontroleerd.

Zie ook:

‘Regime Taghi in EBI is versoepeld’

Hoge Raad: rechtbank moet opnieuw oordelen over invallen bij advocaat Taghi