Justitie toont videomontage liquidatiezaak

Tijdens de inhoudelijke behandeling tegen de tien verdachten in de liquidatiezaak 26Koper die worden verdacht van voorbereiden van onderwereldmoorden zal justitie een videomontage tonen. Ook zal een serie aangetroffen wapens in de rechtszaal worden getoond.

Door @Wim van de Pol

Dat zei officier van justitie Koos Plooij op de laatste pro forma-zitting in de zaak van de verdachten die in verband worden gebracht met een reusachtige wapenvoorraad in Nieuwegein. Op 22 september zal de omvangrijke zaak gedurende twee weken inhoudelijk worden behandeld. Aan de verdachten zijn geen concrete moorden ten laste gelegd, wel lidmaatschap van een criminele organisatie die voorbereidingshandelingen pleegde en ook wapenbezit. Een aantal wordt overigens wel verdacht van verschillende moorden.

Geen van de verdachten was vrijdag aanwezig. De hechtenis van twee van de tien is inmiddels geschorst. Eén van hen wordt niet meer verdacht van voorbereiden van moorden en ook niet meer van lidmaatschap van een criminele organisatie.

Videomontage

Officier van justitie Koos Plooij zei dat tijdens de inhoudelijke behandeling naast de gevonden aanvalsgeweren een anderhalf uur durende videomontage zal worden getoond. Op een animatie zal te zien zijn hoe een beoogd slachtoffer door Nederland door middel van een peilbaken wordt gevolgd. En ook de positie van de mobiele telefoons van de verdachten zal daarbij in beeld komen. Daarbij zal een weergave te horen zijn van direct afgeluisterde gesprekken, onder meer in de auto van verdachten. Verder toont de montage de filmpjes die zijn gemaakt van beoogde liquidatieslachtoffers, met daarbij het commentaar dat verdachten hierbij geven tijdens de opnames. Ook zullen opnames te horen zijn van ‘schietoefeningen’ met een ‘AK-47’ die verdachten zouden hebben gehouden in het Utrechtse rivierengebied.

De meeste verdachten zitten al bijna anderhalf jaar vast. In die tijd zijn twee mensen die volgens justitie op de dodenlijst van de groep stond, vermoord, Ranko Scekic en Abdurrahim Belhaj.

Zie eerdere berichten:

Vriend Scekic ook getuige in liquidatiezaak (UPDATE)

Slachtoffer liquidatie stond op dodenlijst

Kan het OM moordplannen bewijzen?