Justitie vergeet twee verdachten per dag

Justitie vergeet gemiddeld twee keer per dag een verdachte op te halen voor zijn of haar rechtszaak. Daardoor kan de rechtszaak flinke vertraging oplopen. In veel gevallen blijkt het transport niet eens aangevraagd te zijn bij de Dienst Vervoer en Ondersteuning. Dat blijkt uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak voor de Rechtspraak, meldt BNR.

De Dienst Vervoer en Ondersteuning wordt tegenwoordig ook al de Dienst Vertraging en Oponthoud genoemd, aldus advocaat GeertJan van Oosten van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten. Hij stelt dat een van de oorzaken van het probleem is dat de huizen van bewaring en de rechtbanken vaak ver uit elkaar liggen.

Het probleem doet zich al jaren voor, maar de rechter wist het tij in 2003 even te keren door verdachten naar huis te sturen. ‘De rechters zeiden: “Als u niet op tijd naar uw rechtszaak wordt gebracht, gaan wij u niet langer vasthouden”‘, aldus Van Oosten. Hij zegt dat hij zich kan voorsteleln dat rechters ‘er zo geïrriteerd door raken’ dat er weer verdachten worden vrijgelaten.