‘Justitie vernietigde laptop Peter la S.’

Justitie heeft eind 2009 een laptop vernietigd van Peter la S., kroongetuige in het liquidatieproces. Dat heeft Freek Geukens, vriend van verdachte Fred R., tegen Brandpunt gezegd, schrijft De Telegraaf zaterdag. Geukens zou in december 2009 klem zijn gereden door een arrestatieteam nadat hij de laptop had opgehaald in opdracht van Fred R.

R. heeft volgens Geukens niet verteld hoe hij aan de laptop kwam of wat er opstond. Op de laptop zou versleutelde informatie hebben gestaan. Geukens heeft niks van die informatie kunnen lezen, omdat hij toen opgepakt was.

Volgens de politie was Geukens bezig met het beramen van een moordaanslag. Na twee dagen werd hij weer vrijgelaten, de zaak is geseponeerd.

Huis doorzocht

Geukens beweert dat in de twee dagen dat hij heeft vastgezeten, zijn huis is doorzocht. Daar lag ook de laptop van La S., en die was daarna verdwenen. Hij denkt dat zijn gesprek met Fred R. in de gevangenis waarin R. verzocht om de laptop op te halen is afgeluisterd.

Het Openbaar Ministerie had de in beslag genomen spullen van Geukens, inclusief de laptop, al vernietigd voordat Geukens een verzoek om teruggave indiende. Justitie zegt dat Geukens niet heeft gereageerd op aangetekende brieven over die spullen, maar die zegt zelf dat hij nooit een brief heeft ontvangen.

Ander adres

In 2010 bleek dat de brieven naar een ander adres zijn gestuurd. Hij zou daar een paar dagen na de arrestatie naar dat adres zijn overgeschreven. Geukens beweert dat hij dat niet heeft gedaan. Het OM beweert weer dat de brieven naar een adres zijn gestuurd dat Geukens zelf had opgegeven aan justitie.

Het OM heeft bevestigd dat een laptop is vernietigd die in het huis van Geukens lag, maar uit niets zou blijken dat die van La S. is geweest. Volgens het OM valt dat ook niet meer te controleren. Geukens zou een schadevergoeding hebben gekregen omdat zijn spullen zijn vernietigd.

'Absolute onzin'

In januari werd Fred R. veroordeeld tot dertig jaar voor de moord op café-eigenaar Thomas van der Bijl. Inmiddels is het hoger beroep begonnen. R.'s advocaat Nico Meijering wil de zaak rond de laptop tot op de bodem laten uitzoeken. Meijering sluit niet uit dat op de laptop informatie stond waaruit blijkt dat La S. liegt.

La S. heeft via zijn advocaat gezegd dat het verhaal van Geukens 'absolute onzin' is. 'Dit moet worden gezien als een hernieuwde poging van de verdediging om zijn betrouwbaarheid ter discussie te stellen. Het past in het patroon', aldus de advocaat van La S.


Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.
Lees ook:

Verklaring Peter La S. deels onwaar?

Advocaten La S. woedend over lek

Over liquidaties geen onwaarheid