OM vraagt Thailand niet om uitlevering Tilburger (UPDATE)

Het Openbaar Ministerie zal Thailand voorlopig niet om uitlevering vragen van de Tilburger Johan van Laarhoven, de oprichter van coffeeshopketen The Grass Company, aldus het Brabants Dagblad.

Zinloos

Van Laarhoven zit nu vier jaar gevangen in Thailand. Het Openbaar Ministerie in Breda heeft laten weten dat ‘ieder verzoek aan de Thaise justitie zinloos’ is zolang de straf van Van Laarhoven (57) nog niet definitief is. De Thaise aanklager tekende cassatie aan tegen een vonnis van 75 jaar cel voor witwassen.

Minder zwaar

Nederland en Thailand zijn ooit overeengekomen dat Van Laarhoven daar vervolgd zou worden voor witwassen van geld in Thailand en in Nederland voor belastingontduiking en valsheid in geschrifte. Het OM is van mening dat een uitleveringsverzoek aan Thailand het risico met zich meebrengt dat Van Laarhoven in Nederland niet meer vervolgd kan worden voor belastingfraude. Fiscale delicten worden in Thailand minder zwaar bestraft dan in Nederland.

De advocaten van Van Laarhoven betwisten dat een uitleveringsverzoek aan Thailand kansloos is. Zij gaan ervan uit dat justitie steeds een andere reden aanvoert om Van Laarhoven in Thailand te laten zitten.

Het Nederlandse OM drong er destijds bij Thailand op aan om Van Laarhoven te vervolgen.

Voorgaande berichten:

‘Justitie wil 20 miljoen van de Grass Company’

Coffeeshophouder in Thaise cel krijgt uitstel

OM dagvaardt directie Grass Company (UPDATE)

Coffeeshophouder krijgt in in Thailand 75 jaar

NL vroeg Thailand om onderzoek naar wietbaas