Justitie VS jaagt op Nederlandse hacker

Rop Gonggrijp, internet activist en hacker van het eerste uur, is onderwerp van strafrechterlijk onderzoek in de Verenigde Staten.  Het Department of Justice heeft aan Twitter gevraagd privé-berichten van Gonggrijp te verstrekken. Aanleiding is Gonggrijp’s vermeende betrokkenheid bij Wikileaks. Ook de gegevens van andere Wikileaks-medewerkers zijn opgevraagd bij Twitter.

Op zijn blog schrijft Gonggrijp dat hij door Twitter is geinformeerd over de belangstelling van de Amerikaanse autoriteiten. Half december ontving Twitter al een vordering (PDF) waarin de gegevens van Gonggrijp’s account werden gevraagd. Afgelopen week werd er een tweede juridisch document (PDF) verstuurd.

Gonggrijp is er in het verleden altijd openlijk voor uitgekomen betrokken te zijn bij Wikileaks. Hij hielp mee in april vorig jaar met het publiceren van beelden van een beschieting van burgers in Bagdad, door een Amerikaanse legerhelicopter. Tegen de NOS zei hij destijds: “Ik ken de mensen van WikiLeaks heel goed en ben betrokken geraakt bij de voorbereiding. Ik heb heel veel productiewerk gedaan”.

Maar toen Cablegate losbarstte met de onthulling van een kwart miljoen vertrouwelijke diplomatieke berichten, hield Gonggrijp een low profile en bevestigde, noch ontkende hij er iets mee te maken te hebben. Crimesite vroeg Gonggrijp begin december of hij bij Cablegate betrokken was en ontving toen het volgende antwoord: “Ik doe geen media met betrekkening tot Wikileaks. Als ik daaraan begin heb ik er heel snel een dagtaak aan. Vooral omdat Wikileaks zelf zo slecht bereikbaar is zou ik dan al snel een soort de-facto woordvoerder zijn.”

Tegenover website Tweakers liet Gonggrijp weten vooral verbaasd te zijn over de belangstelling van jusititie in de VS. “Mij is niet helemaal duidelijk waar dit heen gaat en wat ze hier aan hebben.”, aldus Gonggrijp. Hij vermoedt dat de Amerikanen vooral in zijn ip-adres geïnteresseerd zijn. Privéberichten heeft hij via Twitter niet verzonden. Gonggrijp heeft tien dagen om tegen het verzoek in beroep te gaan. “Dat is nog in overweging”, zegt hij.

Twitter heeft vooralsnog geen gegevens overhandigd aan het Amerikaanse ministerie van Justitie en heeft zich in het verleden uitgesproken tegen zulke overheidsbemoeienis.