Justitie: VVD’er lid van criminele organisatie

De voormalige VVD-politica Kathalijne de Kruif was volgens justitie lid van een criminele organisatie die zich bezighield met wietteelt, witwassen en valsheid in geschrifte. Dat bleek woensdag uit een pro-formazitting tegen twee medeverdachten. De Kruif is inmiddels op vrije voeten, ze mag het proces buiten de gevangenis afwachten.

Op 24 augustus moeten alle acht de verdachten in de zaak, onder wie dus ook De Kruif, voor de rechter verschijnen, schrijft RTV Utrecht. De zaak is nog niet helemaal rond; er moeten nog getuigen worden gehoord en taps en observaties worden uitgeschreven. Volgens justitie gaat het om een enorm dossier.

‘Broodje aap’

De zaak tegen De Kruif kwam aan het rollen toen ze eind februari in opspraak kwam omdat ze vertrouwelijke informatie over de nieuwe burgemeester aan een partijgenoot had verteld. Er zijn toen huiszoekingen gedaan in onder meer Veenendaal, Maarssen, Utrecht en De Bilt, waarbij meerdere wietkwekerijen zijn opgerold. Ook werden er boten, auto’s en een waterscooter in beslag genomen.

De Kruif zelf noemt de beschuldigingen een ‘broodje aap-verhaal’. ‘Ik heb er niets mee te maken’, liet ze eerder weten. Haar advocaat beweert ‘op meerdere punten haar onschuld’ te kunnen aantonen.