Justitie wil 5 miljoen euro van verdachte wietkwekerij

Het Openbaar Ministerie heeft een half jaar cel en een ontnemingsvordering van 5 miljoen euro geëist tegen de 41-jarige Ramon H. uit Almelo. De man wordt ervan verdacht een grote wietkwekerij te hebben gerund in een voormalig pand van de Rabobank in Nijverdal.

In de wietkwekerij vond de politie in augustus 2015 8145 hennepplanten en 2900 hennepstekken. Volgens RTV Oost was de wietkwekerij verdeeld over 12 ruimtes in het gebouw. Zes in de kelder, zes op de bovenverdieping.

Afzuiginstallatie

Volgens het OM hebben verschillende getuigen Ramon H. aangewezen als zijnde de man die het pand geschikt liet maken voor het grootschalig kweken van wiet. Hij liet sommige ruimtes verbergen en zorgde er voor dat er een goed afzuiginstallatie werd geïnstalleerd, aldus justitie. De kwekerij werd ontdekt nadat een monteur van elektriciteitsbedrijf Enexis constateerde dat er illegaal stroom werd afgetapt. Er was een gevaarlijke situatie ontstaan, omdat zekeringen gloeiend heet waren geworden.

Schaar

H., die het pand via een stichting huurde, ontkende geweten te hebben dat het gebouw dienst deed als wietkwekerij. Volgens hem zelf runde hij een meubelbedrijf vanuit het pand. Toen hij de plantages uiteindelijk ontdekte durfde hij de politie niet te bellen. Hij zou bij de ontdekking zijn bedreigd en er werd hem een schaar op de keel gezet, zo verklaarde hij zelf.

Dompelpomp

Twee jaar na het oprollen van de wietkwekerij zou H. in een pand in Nunspeet allerlei zaken hebben opgeslagen die gebruikt kunnen worden bij het opzetten van een wietplantage, zoals koolstoffilters, lampen en dompelpompen.

Voor een 78-jarige medeverdachte uit het Brabantse Wernhout vroeg het OM vrijspraak.

Over 6 weken is de uitspraak in de ontnemingsvordering. H. hoort over 2 weken wat zijn straf wordt in de strafzaak.