Justitie wil algeheel verbod MC’s

Het Openbaar Ministerie zal proberen via de rechter een totaal verbod op motorclubs af te dwingen. Dat schrijft de minister van Justitie, Ard van der Steur aan de Tweede Kamer. De bedoeling is om een definitief einde te maken aan ondermeer de Hells Angels, No Surrender, Bandidos, Confederates en andere ‘1%’ clubs.

RTL Nieuws meldt dat de minister de mogelijkheid tot een verbod juridisch heeft laten onderzoeken. ‘Het wordt een lastige klus’, schrijft de minister. In de grondwet staat dat iedereen een vereniging mag oprichten. Dat grondrecht mag alleen worden beperkt vanwege de openbare orde.

Geen gelopen race

Toch gaat het Openbaar Ministerie beginnen met het voorbereiden van een zaak, om tot civielrechtelijk verbod te komen. Een verbod op een vereniging is mogelijk, als wordt aangetoond dat het doel van de vereniging in strijd met de openbare orde is. ‘Het is geen gelopen race’, schrijft de minister. Eerder lukte het om pedofielenvereniging Martijn via de rechter te laten verbieden.

Maar een poging om de Hells Angels tot een verboden criminele organisatie te laten verklaren, strandde bij de rechter in 2009. En zo dacht in grote lijnen de Hoge Raad er ook over toen de poging om de Hells Angels te verbieden, alweer jaren geleden, strandde. Die oordeelde dat een club als geheel niet crimineel mag worden verklaard, als slechts is bewezen dat enkele individuele leden bewezen criminele handelingen plegen.

Hennis

Burgemeesters riepen de minister van Justitie regelmatig op de zogedoopte outlaw motorcycle gangs bij wet te verbieden. En de minister Ard van der Steur zei te bekijken of de wet misschien moet worden aangepast. Maar tot nu toe kwam daar nooit wat van terecht. In januari 2012 pleitte zijn partijgenoot en toenmalig Tweede Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert voor een verbod.

Vergunningen

De pedofielenvereniging Martijn werd verboden. Dat was relatief gemakkelijk want in de statuten stond min of meer dat seks met minderjarigen hun doelstelling was, en dat is bij wet verboden. Maar een verbod van een motorvereniging stuit direct op het grondrecht van vereniging in de Nederlandse grondwet want hun criminaliteit staat niet in de statuten.

Bibob

Ondertussen voeden de Regionale Expertise- en Informatiecentra (RIEC’s) de gemeenten gestaag met adviezen over hoe de MC’s kunnen worden gedwarsboomd in het dagelijks leven. Dat doen de gemeenten en andere overheidsinstanties via gecoördineerde acties als bijvoorbeeld weigeren van vergunningen, extra controle op regelgeving en onderzoek door FIOD en de Belastingdienst. Ook de aantekeningen in de justitiële documentatie en aantekeningen van de criminele inlichtingendiensten worden ingezet, met de Wet Bibob in de hand. Kennelijk werkt het allemaal niet voldoende in ogen van de strijders tegen de MC’s.

Rode licht

In Duitsland, zijn in bepaalde deelstaten – en Satudarah zelfs Bundesweit – MC’s verboden. Hamburg was het toneel van veel juridische strijd rond de Hells Angels. Een vereniging van de Hells Angels werd er verboden maar er is inmiddels weer een ander chapter in de stad. Colors waren verboden, toen weer niet en toen weer wel. De invloed van de club in de bordelen onder het rode licht van de Hamburger Kiez bleef hetzelfde.