Justitie wil dat acht Bandidos ruim 2,2 miljoen betalen

Voor de rechtbank in Maastricht is het proces begonnen tegen acht verdachten die allemaal lid waren van de inmiddels verboden motorclub Bandidos Nederland. De rechtszaak is voortgekomen uit de invallen die de politie op tientallen plaatsen in Limburg deed op 27 mei 2015, toen een twintigtal verdachten werd opgepakt. De behandeling van de zaak zal vijftien dagen duren.

Zware vuurwapens

De verdenkingen zijn onder meer afpersing, wapenbezit en witwassen. Een aantal andere verdenkingen zijn afgesplitst van het oorspronkelijke onderzoek, zoals bezit van een groot aantal zware vuurwapens en een xtc-lab. Daarover worden aparte rechtszaken gevoerd.

Maandag zei de officier van justitie dat er een ontnemingsvordering van 2.272.000 euro tegen de acht verdachten zal worden ingediend.

Nomads

De overkoepelende Bandidos Nederland is verboden maar lokale chapters zijn wel toegestaan.

De oud-president Harrie Ramakers van de Bandidos en oud-vicepresident Marco H. waren ooit lid van de Limburgse Nomads, destijds een tak van de Nederlandse Hell Angels. Ze werden met anderen in 2004 vrijgesproken van moord op drie clubleden die in de Geleenbeek werden gedumpt.

Het gerechtshof Den Bosch ging er wel van uit dat de drie door Nomads waren vermoord maar wie de dodelijke schoten had gelost kon het niet vaststellen.