Justitie wil gevangenis-rapport niet geven

Advocaat Sébas Diekstra wil precies weten welke criteria ten grondslag lagen aan het selectie- en plaatsingsproces van Johannes R. in de gevangenis van Zoetermeer. Op 20 september vorig jaar stak deze Hagenaar medegevangene Elbert Geveke (82) dood.

(beeld DJI)

Psychiater

Advocaat Sébas Diekstra staat de makelaar bij die door Elbert G. was neergeschoten. Volgens hem zijn er ernstige fouten gemaakt bij de opheffing van de indicatie PPC van R. en de plaatsing van R. in Zoetermeer. Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil een onderzoeksrapport geheim houden om ‘privacy’ van betrokkenen te behoeden. Diekstra heeft inmiddels een procedure in het kader van de Wet Openbaarheid van Bestuur gevoerd (download). Volgens Diekstra komt uit interne correspondentie van Justitie het beeld naar voren dat bij Justitie de schuld wordt gelegd bij de psychiater die de indicatie van R. heeft opgeheven. Ook staat er dat ‘formeel aan alle eisen is voldaan’. Diekstra:

Hoe dat ook zij, justitie heeft ondanks alles wat er over R. bekend was besloten om hem in Zoetermeer te plaatsen. Die fout heeft iemand het leven gekost.

Samenleving

Tegen de weigering openbaarmaking van het onderzoeksrapport dient Diekstra bezwaar in. Hij noemt de weigering onacceptabel. Diekstra:

De man die mijn cliënt heeft neergeschoten kan door de gemaakte fouten niet meer terechtstaan. De samenleving heeft het recht om te weten welke ernstige fouten er intern door justitie zijn gemaakt. Het belang van de openbaarheid is groter dan het belang van justitie om de eigen fouten te bedekken. Daarbij hoeft geen privacygevoelige informatie vrijgegeven te worden.

Johannes R. zat vast voor een roofoverval en stalkte tv-ster Chantal Janzen enige tijd. Vanwege psychoses zat hij eerder op afdelingen voor speciale zorg.

Volgens Justitie zijn de omstandigheden in de inrichting inmiddels verbeterd. Zo zijn sloten vervangen en maatregelen genomen om het delen van informatie over gevangenen te verbeteren.

Zie ook:

‘Het veiligheidsgevoel komt in het gedrang’

‘Bajesmoord had voorkomen kunnen worden’

‘Justitie aansprakelijk na moord in gevangenis’