Justitie wil meer jacht op crimineel vermogen

Justitie gaat waar mogelijk nog feller op jacht naar crimineel vermogen. Zodra criminelen in hun zaak in hoger beroep gaan, wordt er bij hen opnieuw gezocht naar geld, sieraden, auto’s en andere dure spullen. Dat schrijft het AD woensdag.

Na de arrestatie van de verdachten, laat justitie vaak al beslag leggen op hun eigendommen, maar dat gaat nu op een later tijdstip nog een keer gebeuren.

Criminelen kunnen spullen altijd ergens verborgen houden waar het voor justitie in eerste instantie niet te vinden is, maar zodra een zaak in hoger beroep wordt behandeld, gaat justitie weer op zoek naar crimineel vermogen bij de verdachte.

‘We zien nog te vaak dat ze na hun veroordeling en straf hun vermogen weten te gebruiken om opnieuw te beginnen. Op dat moment willen we nog eens toeslaan om die tweede criminele carrière direct te beëindigen', zegt Charles Wiegant, van het Openbaar Ministerie in het Algemeen Dagblad.

Dat houdt dus in dat justitie bij de start van een zaak in hoger beroep, dat is vaak veel later dan de behandeling in eerste aanleg bij de rechtbank, opnieuw gaat zoeken naar crimineel geld of goederen bij de verdachte om daar alsnog beslag op te leggen.