Justitie wil toegang tot bankgegegevens

Het ministerie van Veiligheid en Justititie wil toegang hebben tot persoonlijke gegevens van bankrekeninghouders. Het ministerie wil dat speciale opsporingsambtenaren indien nodig direct in een centrale databank kunnen zien welk rekeningnummer of credit card bij welke naam en adres hoort. Nu moet de politie eerst een verzoek aan de bank doen om inzage. Als de plannen van Justitie doorgaan is tussenkomst van de bank niet meer nodig.

Digtale privacy-waakhond Bits of Freedom onthulde deze plannen nadat de organisatie documenten in handen kreeg middels een beroep op de Wet Openbaarheid van bestuur. Justitie was al in 2009 met deze plannen bezig.

Dat justitie het centraal opslaan van bankgegevens van alle Nederlanders onderzoekt, kwam aan het licht door een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur door de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom.

De Nederlandse politie maakt al zeer vaak gebruik van het direct opvragen van gegevens over gebruik van telefonie van burgers. Opsporingsdiensten vragen meer dan drie miljoen keer per jaar persoonlijke datagegevens van Nederlanders op. Nederland is hiermee koploper in Europa.

Zie verder Bits of Freedom.