Justitie wil verlamde verdachte in Ruinerwoldse zaak niet vervolgen

Justitie gaat de hoofdverdachte in de zaak Ruinerwold, Gerrit Jan van D., niet vervolgen. Dat maakt het Openbaar Ministerie donderdag bekend.

Verlamd

De verdachte in de geruchtmakende zaak kreeg in 2016 een beroerte, waardoor hij verlamd raakte. Hij kan niet spreken en begrijpt weinig, stelden medische deskundigen vast. Zelfs met hulpmiddelen lukt dit niet.

Hondenhok

In de Ruinerwoldse zaak gaat het om Gerrit Jan van D., die zich jarenlang voordeed als de ‘messias’ van zijn kinderen, en hen mishandelde op zijn boerderij. De oudste zoon moest bijvoorbeeld buiten in een hondenhok slapen, omdat hij anders ‘slechte geesten’ mee naar binnen zou nemen.

Oordeel

Van D. was lange tijd niet gehoord door justitie, maar zij gaf aan dat de beoordeling van de medische toestand van de verdachte eerst moest plaatsvinden. In oktober 2020 volgde het oordeel van het Pieter Baan Centrum, dat ook vond dat het nauwelijks mogelijk was om Van D. te verhoren.

De officieren van de zaak vinden nu dat de hoofdverdachte geen kans maakt op een eerlijk proces, omdat hij de zitting niet inhoudelijk zal kunnen volgen. Zij vragen de rechtbank daarom om het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren: ze voelt zich niet gerechtigd Van D. te vervolgen. ‘Er is daarom ook geen reden meer om Van D. nog langer gevangen te houden.’

Hard

Justitie zegt te begrijpen dat de conclusie vooral voor de oudste vier kinderen ‘hard’ aan zal komen, omdat zij ‘in al hun kwetsbaarheid’ hebben verklaard over ‘vreselijke dingen die zij in hun jeugd hebben moeten doorstaan.’

De kinderen geven in hun slachtofferverklaring aan nu te vrezen voor het lot van de jongste kinderen uit het gezin, die nog steeds gehersenspoeld zijn door hun vader.