Minister St-Maarten onderhandelt gewapend

Minister van Justitie van Sint-Maarten, een van de Nederlandse Antillen, Roland Duncan heeft in januari met minister Ronald Plasterk gesproken terwijl hij een vuurwapen in zijn sok droeg. Dat meldt De Telegraaf. Minister Duncan is al langer omstreden omdat hij nauwe banden zou hebben met de prostitutiewereld.

Duncan heeft hem en zijn chauffeur een wapenvergunning verstrekt toen hij minister werd. Toen hij in oktober 2010 aantrad, heeft hij de wapenwetten verruimd.

Op dit moment ligt Duncan onder vuur omdat hij zich zou laten omkopen. Hij zou bordeelvergunningen verstrekken voor tienduizenden dollars. De AIVD en de inlichtingendienst op Sint Maarten zijn een onderzoek naar hem begonnen.

Geheime betalingen

Afgelopen donderdag meldde De Telegraaf dat de veiligheidsdiensten ook onderzoek doen naar Statenlid Patrick Illidge, een goede vriend van Duncan. Er zou een filmpje zijn waarop geheime betalingen staan die Illidge aan bordeelhouder Jaap van den Heuvel zou hebben gedaan (onder het artikel te bekijken). Het zou gaan om betalingen voor een vergunning voor een bordeel.

In de video zou Illidge vertellen dat Roland Duncan niet zelf kon komen en dat hij in zijn opdracht handelt. Van den Heuvel zegt dat de betaling ‘een sterk verhaal’ is. Hij zou Illidge een stapeltje ‘Bada Bing-dollars’ hebben gegeven, reclamebiljetten met sexy foto’s.

Nederlandse paspoorten

Naast de betalingen zou er ook zijn geknoeid in de papieren van prostituees uit Zuid-Amerika. Er zou sprake zijn van grootschalige fraude met Nederlandse paspoorten.

Volgens de inlichtingendiensten hebben voornamelijk de Italiaanse en Turkse maffia een flinke vinger in de pap op het eiland. De Nederlandse marechaussee zou zijn ‘verbannen’ naar achterafkantoortjes. ‘We hebben niets meer te zeggen. Drugs, mensensmokkel, alles en iedereen heeft vrij spel aan de Nederlandse buitengrens’, aldus een bron tegen De Telegraaf.

Bekijk hieronder de video met de geheime betalingen tussen Statenlid Illidge en bordeelhouder Van den Heuvel.

{youtube}RsRI3QOWpIk{/youtube}