Juwelier doodt overvaller, OM laat hem vrij

{jcomments off}Een juwelier in Tubeke (B) heeft een 15-jarige overvaller doodgeschoten die zijn vrouw en dochter met een alarmpistool bedreigde. De juwelier Paul Olivet (68) is door de procureur in Nijvel vrijgelaten en niet in beschuldiging gesteld. ‘In het huidig stadium kunnen we de wettige zelfverdediging niet uitsluiten wegens de aanwezigheid van twee gewapende mannen met bivakmutsen en de bedreiging van de echtgenote en de dochter van de juwelier’, aldus de procureur tegen De Standaard.

Zaterdag drongen rond 16.00 overvallers de zaak binnen. De juwelier was boven en hoorde gegil van zijn vrouw en dochter. Daarop ging hij naar beneden met een geweer. Na de eerste overvaller te hebben neergeschoten, overmeesterde hij de tweede en hield hem in bedwang tot de politie er was.

‘Een van de mannen richtte een pistool op mijn dochter. Ze gilde’, vertelt Andréa, de 70-jarige echtgenote van de juwelier. ‘Ik ging kijken wat er aan de hand was en werd prompt door de andere overvaller vastgegrepen. Geen beweging, of ik schiet, dreigde hij’. De overvalle dwong beide vrouwen op de grond te gaan liggen. De dochter gehoorzaamde, maar omdat Andréa niet direct gehoorzaamde werd ze geduwd zodat ze struikelde.

‘Ik was bang. Ik deed of ik dood was’, zegt de juwelierster. Terwijl één van de overvallers de vrouwen onder schot hield graaide zijn kompaan geld uit de kassa en juwelen uit de toonkasten.

Op dat moment verscheen juwelier Paul Olivet zelf.

Hij zegt niet meer te weten wie als eerste schoot. De 15-jarige kreeg een kogel in de borst. Naderhand bleken zijn schoten vanuit een gevaarloos alarmpistool te zijn geweest. Olivet had slechts één kogel in zijn geweer.

‘Mijn man heeft de andere gangster verplicht om naar de keuken te gaan. Schiet me asjeblieft niet dood, smeekte de kerel. Ik heb de alarmknop ingedrukt en dan zijn mijn dochter en ik uit de winkel gelopen om de politie te verwittigen’, aldus Andréa Olivet.

De overvallers waren bekenden van de politie.

Zie De Standaard.