Juwelier heeft strafblad

De eigenaar van de juwelier van Deurne waar onlangs twee overvallers werden doodgeschoten, is in 2004 veroordeeld voor een poging tot doodstraf. De man heeft toen een dorpsgenoot mishandeld in een café, omdat die man zou hebben staan zoenen met zijn vrouw.

Dat meldt de Volkskrant zaterdag. De juwelier zou de man achttien keer tegen het hoofd hebben geslagen en in het gezicht hebben getrapt. Het slachtoffer bleef achter met kneuzingen, losse tanden en een gebroken jukbeen. De juwelier zou dronken zijn geweest en zegt zich niks meer van het voorval te kunnen herinneren.

De juwelier kreeg drie maanden celstraf opgelegd, mede omdat hij zich 'volstrekt niet heeft bekommerd' over hoe het met het slachtoffer zou aflopen.

Advocaat Peter Plasman, die de nabestaanden van een van de doodgeschoten overvallers bijstaat, is deze veroordeling relevant als blijkt dat de juwelier en zijn vrouw zich niet kunnen beroepen op noodweer. 'Want eerder heeft hij laten zien nogal licht ontvlambaar te zijn', zo zegt Plasman in de Volkskrant. 'Dat geldt alleen in het geval dat de juwelier heeft geschoten', voegt hoogleraar strafrecht Piet Hein van Kempen daar aan toe. 'Als het zijn vrouw was, doet dit vonnis er niet toe.'

Jan Hein Kuipers, advocaat van de juwelier en zijn vrouw, zegt dat de man niet heeft geschoten. Hij vertelde eerder al dat de juweliers donderdag opnieuw zijn verhoord. Ze mogen het onderzoek in vrijheid afwachten.