K1-vechter aan België overgeleverd

‘K1-vechter Hesdy Gerges en nog drie Amsterdammers worden aan België overgeleverd, waar ze worden verdacht van betrokkenheid bij de import van rond de 128 kilo cocaïne. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam besloten. Gerges zit weer vast in afwachting van zijn overlevering en de behandeling van zijn strafzaak. Waarschijnlijk moet hij voorlopig in de cel blijven.’ Dat schrijft Het Parool vandaag.

‘De Belgische recherche ontdekte in mei vorig jaar dat een container met 128 kilo cocaïne vanuit Ecuador naar de haven van Antwerpen was verscheept. Een team volgde de partij toen die naar een loods in Zandvliet werd gebracht, iets boven Antwerpen. Daar deed de recherche een inval.

De cocaïne bleek inmiddels te zijn verstopt in een Audi. In de loods waren twee Nederlanders – onder wie een neef van Gerges. In de loods lagen bivakmutsen, gereedschap, zaklampen, zwarte kleding, handschoenen en een groot aantal gsm’s. Bovendien vond de politie in de loods een sleutel van een hotel in Antwerpen. Daar en in andere hotels in de buurt bleken de twee gearresteerde verdachten te hebben overnacht, net als een groepje anderen, onder wie Gerges, Cars de M., Lucas B., Partick B. en Marc de W.

Die drie laatstgenoemden worden door de Amsterdamse recherche als ‘beroepscriminelen’ beschouwd.

De Belgische autoriteiten gaan ervan uit dat met de in de loods gevonden gsm’s contact is onderhouden met Hesdy Gerges. Personeel van Bever Sport in Amsterdam, waar sommige van de gevonden spullen vandaan komen, herkenden Gerges als klant.

De rechtbank ziet voldoende aanwijzingen voor de betrokkenheid van de verdachten bij de drugsbende om ze aan België over te leveren. Advocaat Sander Janssen van Gerges is ‘diep teleurgesteld’ door de beslissing van de rechtbank. Hij had namens Gerges aangeboden dat die op elk gewenst moment voor verhoor zou verschijnen, maar op dat aanbod is justitie in België niet ingegaan.

Volgens Janssen had de rechtbank die tot de overlevering besloot, nauwelijks inzicht in het strafdossier tegen Gerges. “Het is schokkend hoe weinig rechtsbescherming een Nederlandse verdachte geniet in dit soort zaken.”

De overleveringszaak van Marc de W. moet nog worden behandeld.’

Het Parool.